Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Грошей на зарплату немає: скандал у Дніпровській академії музики

25 квітня навколо Дніпровської академії музики спалахнув скандал. У соцмережах з’явились дописи про те, що нібито цей ЗВО скоро буде зачинений. В середині дня у великій залі академії відбулися збори педагогів та студентів цього закладу освіти. Журналістка «Нашого міста» побувала на них та дізналась, що зараз відбувається з академією музики.

Ситуацію відразу обмалював ректор академії Юрій Новіков. Він пояснив, що у ЗВО стався трудовий конфлікт з Дніпропетровською обласною радою, якій він підпорядковується. Він пов’язаний з недофінансуванням на 2024 рік.

Бюджет на цей рік був прийнятий з дефіцитом у більш ніж 8 мільйонів гривень по фонду заробітної плати, – зазначив Юрій Новіков. – Ми якось виживали три місяці, робили борги. Але зараз настав край. Нам було потрібно на заробітну плату біля 85 мільйонів, а нам виділили біля 76.  Тобто стільки ж, скільки у минулому році. Але у 2024 році мінімальна зарплатня в Україні двічі піднімалась – з 1 січня та з 1 квітня. Ми також не можемо її не піднімати нашим працівникам, бо це вимоги уряду. Але грошей на виплату підвищеної зарплатні  зараз немає.

За словами Юрія Михайловича, він та його колеги вже багато разів звертались до депутатів  облради, голів постійних комісій. Але це не допомогло. Бюджет академії залишився тим самим. Зараз  її працівники знаходяться у тупику, з якого поки що немає виходу. У той самий час Юрій Новіков категорично відкидає припущення щодо того, що академію хочуть закрити, і називає це нісенітницею. А також Юрій Михайлович сказав, що йому відомо, що гроші в облраді є. Чому вони не потрапляють на рахунки академії – невідомо.

Підчас зборів багато хто з викладачів та студентів Дніпровської академії музики висловився на підтримку ректора. Говорили про велику  концертну та просвітницьку діяльність  причетних до цього ЗВО, а також учнів музичного коледжу та ліцею. Серед них була й викладачка гри на фортепіано Тетяна Адлуцька.

Ми шоковані тим, що відбувається, – зізналась Тетяна Адлуцька. – Нещодавно наш заклад відзначав 125 років, він є найстарішим у Дніпропетровській області. Наші випускники популяризують українську культуру. Ми займаємось тільки офлайн, приймаємо до себе багато переселенців.  Чому зараз маємо боротись за себе?

Задати це та деякі інші питання журналісти захотіли Наталії Першиній – начальнику управління культури, туризму, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації. Її кабінет знаходиться зовсім поряд з залою, де відбувались збори. Але вона спочатку передала через секретаря, що зайнята багатьма нарадами. А потім двері до приймальні зачинились зсередини. На стукіт представників преси ніхто не відповідав.

Ми будемо слідкувати за подіями, які відбуваються у Дніпровської академії музики і повідомляти про них наших читачів.

Фото автора.

Нагадаємо, раніше ми присали про те, як у Дніпрі відбувається об’єднання вишів.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: