Skip to content

В Україні зберігається дефіцит електроенергії: як економити світло вдома

В Україні зберігається дефіцит електроенергії: як економити світло вдома, не обмежуючи себе

В енергосистемі України наразі спостерігається дефіцит. Він спричинений пошкодженнями, які окупанти завдали ракетними та дроновими ударами по українським електростанціям. До того ж через похолодання мешканці споживають більше електрики. Тому в Україні закликають економити електроенергію. Як це зробити просто та не обмежуючи себе, – розповість «Наше Місто».

Останнім часом спостерігаються намагання армії рф знищити енергетичну структуру України. Кожного дня регіони потерпають від ворожих обстрілів, а також періодично атак зазнає критична інфраструктура. Цією весною росія посилила атаки на об’єкти енергетики. Через це у міста України поверталися «блекаути», проте не такі масштабні, як у перший рік війни. В «Укренерго» не можуть гарантувати, що цієї зими, у 2024-2025 роках, не буде масових відключень світла. Тому, аби зменшити навантаження, українців просять дотримуватися деяких простих правил економії електроенергії.

Як легко заощадити світло – одне просте правило

Просту пораду щодо економії світла дала компанія «Укренерго». Воно отримало назву «одна лампочка і один прилад». Це означає, що в домі чи квартирі можна одночасно вмикати не більше однієї лампочки і одного електричного приладу. Це просте та зрозуміла правило заощадить чимало електрики.

Таким чином, лампи варто вмикати лише там, де знаходяться люди. Коли ви пилососите, то не треба вмикати додатково мікрохвильовку, духовку тощо.

Але варто зауважити, що це правило не поширюється на зарядні пристрої для телефонів. По-перше, у наш час важливо завжди мати заряджений пристрій про всяк випадок, а по-друге – вони споживають мало світла.

В Україні зберігається дефіцит електроенергії: як економити світло вдома, не обмежуючи себе

Інші важливі правила економії світла

Варто пам’ятати, що піковий період навантаження – з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00 годин. Тому у такі години треба обмежувати споживання електроенергії. Також варто дотримуватися таких важливих правил:

  • Запускати пральну машину вночі, коли навантаження на електромережу мінімальне.
  • Уникати використання обігрівачів протягом денного часу, оскільки вони споживають велику кількість енергії. Замість цього обирайте тепліший одяг та оптимізуйте теплоізоляцію вікон у будинку. Також можна виготовити свічковий обігрівач самостійно.
  • Для підігріву води використовуйте газову плиту замість електричного чайника чи бойлера.
  • Замініть старі лампочки на енергозберігаючі, які витрачають на 30% менше електроенергії.
  • Включайте бойлер на ніч і вимикайте його зранку. Таким чином, гаряча вода в бойлері буде зберігатися приблизно 6 годин.
В Україні зберігається дефіцит електроенергії: як економити світло вдома, не обмежуючи себе

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі коштом ЄБРР утеплюють 5 будинків, 2 з яких постраждали від ракетних ударів.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: