Skip to content

ОФІЦІЙНО Унікальна техніка для порятунку людей: як міська влада Дніпра допомагає рятувальникам ДСНС

Михайло Чернов

Близько 30 виїздів  щодня здійснюють пожежні підрозділи Дніпра, розповідає “Наше місто”. Загалом за перші тижні весни рятувальники здійснили майже 900 виїздів, розповів Олексій Зуй, начальник пожежно-рятувальної частини, яка розташована в Дніпрі.

У  вогнеборців завжди багато важливої роботи. Вони вправно долають пожежі, що мають місце у промислових зонах та житлових кварталах населених пунктів нашої області, в тому числі – через числені ворожі удари. Також ліквідують  підпали сухої трави та очерету у різних локаціях, які є великою проблемою та вкрай небезпечні – призводять до знищення рослинності,  птахів та тварин, пошкодження господарських будівель та житла, а то й до загибелі людей.

– Люди нехтують правилами пожежної безпеки, випалюють сухостій. Це дуже відволікає рятувальників, особливо зараз, у воєнний час. Однак ми завжди відреагуємо на такі випадки та впораємося з поставленими завданнями, –  підкреслив  начальник пожежно-рятувальної частини Олексій Зуй.

Важлива для громади робота пожежників ДСНС завжди отримує підтримку з боку міської влади Дніпра.

«Дніпро є лідером за підсумком 2023 року у підтримці рятувальників. Нас можна порівняти, хіба що, зі столицею (хоча в нас не такі бюджети). Ми і далі допомагатимемо нашим рятувальникам. Сьогодні я казав їм слова подяки, адже вони стоять на першій лінії оборони», — наголосив Борис Філатов, який зустрівся з представниками ДСНС.

У 2023 році з міського бюджету у вигляді субвенції виділено 1,38 млн грн 8-му Державному пожежно-рятувальному загону ДСНС. Ці кошти спрямовані на придбання паливно-мастильних матеріалів, розповів заступник директора департаменту громадського порядку і цивільного захисту міської ради Дніпра Дмитро Редька.

Головному управлінню ДСНС міська влада надала допомогу у розмірі майже 3 млн грн. Ці кошти спрямовані на закупівлю оснащення для водолазно-рятувальної групи ДСНС. Зокрема, придбано 10 гідрокостюмів (5 сухого і 5 мокрого типу).

Є й особливий подарунок: міська влада Дніпра певний час тому надала вогнеборцям унікальна пожежна драбину довжиною 60 метрів. Пристрій виготовили у Німеччині спеціально для екстрених служб нашого міста.

Це –  одна з найдовших пожежних драбин у країні, яку можна використовувати для ліквідації пожеж у багатоповерхових будівлях та порятунку людей. Фахівці ДСНС вже провели заняття та практично освоїли пристрій. 

– Така пожежна драбина – єдина на всю Україну, добре, що вона надійшла саме до нашого підрозділу, – зазначає начальник пожежно-рятувальної частини  Олексій Зуй. – Драбину можна застосовувати для евакуації людей з верхніх поверхів висотних будинків – вона дістає майже до 17-го поверху. Пристрій має спеціальний пожежний ліфт, в якому можуть розміститися до 4 осіб для швидкої евакуації з висоти.
На щастя, станом на зараз драбина ще не використовувалась – в Дніпрі екстрених ситуацій такої складності не траплялося.

Крім того, міський голова Дніпра Борис Філатов та його родина передали ДСНС рятувальний катер, який вже добре допоміг рятувальникам:

“Дякую надзвичайникам, що використовують його належним чином. «Роби добро та кидай його у воду», – написав Борис Філатов.

Вдячність вогнеборцям та рятувальникам за їх щоденну роботу, за порятунок життів – від усієї громади Дніпра. Зі свого боку пожежники залюбки розповідають про свою діяльність дніпрянам – і дорослим, і маленьким.

Днями вогнеборці завітали до одного з садочків Дніпра. Вони поспілкувалися з дітками, працівниками та батьками, розповіли про поведінку під час можливої пожежі та правила евакуації.

Усіх маленьких і дорослих учасників зустрічі ознайомили з роботою пожежного підрозділу та пожежною технікою. Тож у підсумку дітки точно зрозуміли, що сірники – це не іграшки, а вогонь – не забава!

А учні однієї з гімназій міста завітали на виставку пожежно-рятувальної служби Дніпропетровщини. Діти дізналися багато цікавого про історію створення рятувальних частин,  на власні очі побачили, яким обладнанням користувалися вогнеборці в минулому.

Фото Володимира Федорищева, ДСНС, прес-служби міської ради

Категорія: Важливо, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: