Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Сезон квітів: як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

Супрун Юлія

Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

У Дніпрі повним ходом йде підготовка місцевих парків та скверів до літнього сезону. Комунальники приводять до ладу зелені зони, щоб містяни та гості міста могли комфортно відпочивати на свіжому повітрі. Що відбувається зараз у зонах відпочинку Дніпра розбирався кореспондент “Нашого міста”.

Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

Головна подія весни

У першій декаді квітня Дніпро огорнуло весняним цвітінням магнолій, сакур та тюльпанів. Останні на частині локацій зараз виглядають скромніше, ніж минулого року. Фахівці пояснюють це тим, що у багаторічних рослин з кожним роком зменшується розмір квітки.  Проте з’явилися нові тюльпанові локації. Зокрема, у справжню фотозону перетворився бульвар Слави на житловому масиві “Перемога”.  

Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни
Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

Не менше уваги до магнолій. Для того, щоб сфотографуватися біля розкішних кущів у сквері “Прибережному” доведеться навіть постояти у черзі. 

Квітучі сакури дарують насолоду мешканцям Дніпра у парках Глоби та Шевченка, площі Успенській, у скверах “Прибережному”, Героїв та Усачова, на території університету науки та технологій.

Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни
Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

Важливо пам’ятати, що дерева, кущі та газони – це не просто красиві декорації, це – важливий компонент екосистеми міста. Доглянутий вигляд зон відпочинку Дніпра забезпечує робота комунальників. Зараз вони працюють майже на кожній зеленій ділянці міста.

Чому так важливо доглядати за зеленими зонами під час війни

  • Квіти дарують людям красу та радість. Навіть у найскладніші часи людям потрібна можливість відволіктися від проблем та насолодитися красою природи.
  • Квіти – це символ життя та надії. Вони нагадують нам, що навіть після найтяжчих випробувань завжди настає весна.
  • Догляд за парками та скверами – це знак того, що життя у місті триває. Це свідчить про те, що люди не здаються і вірять у майбутнє.

На всіх зелених зонах в якості добрива працівники парку вносять аміачну селітру. Це ефективне азотне добриво, яке використовується для збільшення родючості грунту. Добриво сприяє насиченому зеленому забарвленню, підвищує імунітет, зберігає декоративність, – кажуть у Департаменті парків та рекреації Дніпровської міської ради. 

Що відбувається у зонах відпочинку Дніпра

Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни
  • У парку Глоби співробітники комунальних служб розчищають місце під майбутній дитячий майданчик, який буде розташовано поряд з Алеєю казкових героїв.
  • На Успенській площі та у Сквері ім.Клюєва озеленювачі займаються прополкою декоративних клумб від бурʼянів.
  • У Сквері Західний монтують оновлену альтанку, ремонт якої розпочався кілька тижнів тому.
  • В парку “Зелений Гай” займаються розчищенням від сміття  схилів парку з боку ТЦ “Славутич” та видаленням очерету у низинах парку, де високий рівень грунтових вод.
Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни
Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

Фахівці КП «Міськзеленбуд» по всьому Дніпру доглядають за газонами та деревами, облаштовують ями для поливу.

На вулиці Єфремова комунальники посіяли свіжий газон, щоб прикрасити цю частину міста й створити приємні місця для відпочинку мешканців. Біля монументу Вічної Слави провели облаштування ямок, аби забезпечити зручний доступ для поливу та мульчування дерев. Це допоможе зберегти їхню красу та здоров’я на тривалий час. А на вул. Ніла Армстронга, 36, видалили аварійні дерева аби покращити безпеку та зовнішній вигляд цієї ділянки міста, – розповідають у Департаменті благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради.  

Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

За словами Сергія Овчаренка, керівника проєктно-виробничого відділу КП «Міськзеленбуд», навесні комунальники ретельно працюють з газонами: вигрібають тогорічне опале та нанесене вітром листя, підживлюють, а з другої половини квітня розпочнеться покіс та відновлять полив газонів. 

Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

Чагарники весною також готують до початку вегетаційного періоду.  влаштовують ямки для поливу, підживлюють, поливають, впродовж літа проводять прополювання бур’янів, формування крон кущів, стрижуть живоплоти та проводять інші необхідні роботи для збереження естетичного та декоративного вигляду рослин, – пояснює Сергій Овчаренко.

КП “Міськзеленбуд” відповідає за догляд за зеленими насадженнями на так званих титульних об’єктах, які закріплені за комунальним підприємством департаментом благоустрою та інфраструктури. Також фахівці “Міськзеленбуду” усують аварійні ситуації, пов’язані з незадовільним станом дерев. 

Попри воєнний час, проведення робіт планується таким чином, щоб наше місто мало охайний естетичний вигляд, – каже Сергій Овчаренко.

За його словами, зараз у Дніпрі вже припинили роботи з обрізки дерев, під час яких фахівці прибирають сухе гілля та вилучають гілки, які можуть нести загрозу здоров’ю та майну мешканців. Проте тривають роботи з видалення аварійних та пошкоджених дерев, корчування пнів, утримання дерев, чагарників, троянд.

Роботи з обрізки та омолодження аварійних дерев на даний час закінчуються  через початок вегетаційного періоду рослин, у них розпочався сокорух, розповідає Сергій Овчаренко. –  Підприємство повернеться до даних робіт у листопаді, коли закінчиться вегетаційний період рослин. У літній час будуть продовжуватися роботи з видалення аварійних та пошкоджених дерев, які несуть загрозу життю та здоров’ю мешканцям міста.

Дарують віру та надію

Як у Дніпрі підтримують зелені зони під час війни

У часи війни, коли здається, що навколо лише темрява та розруха, особливо важливо знаходити джерела натхнення та оптимізму. І одним із таких джерел у Дніпрі є квіти.

Попри всі складнощі, комунальні служби міста докладають максимум зусиль, щоб парки та сквери Дніпра залишалися зеленими та квітучими.

Під час війни доглянуті зони відпочинку Дніпра не лише прикрашають місто, але й дарують людям віру та надію.

Звичайно, догляд за зеленими зонами у воєнний час – це не просте завдання. Комунальним службам не вистачає людей та ресурсів. Але вони роблять все можливе, щоб зберегти красу міста. І це заслуговує на нашу повагу та підтримку. Кожен з нас може зробити свій внесок у цю справу.

Як можна допомогти озелененню Дніпра

  • Не смітити у парках та скверах.
  • Берегти зелені насадження.
  • Долучатися до організованих толок.
  • Не вигулювати собак у невідведених місцях.
  • Посадити дерево чи кущ у своєму дворі або на прилеглій території.
  • Поширювати інформацію та ділитися фотографіями своїх добрих справ у соцмережах.

Навіть невелика допомога може мати велике значення. Разом ми можемо зробити наше місто красивішим та затишнішим, навіть у ці складні часи. Квіти – це символ життя та надії. І нехай вони завжди квітнуть у нашому рідному місті.

Нагадаємо, раніше ми писали, де спостерігати цвітіння весни у Дніпрі: як міські парки готуються до нового сезону.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: