Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпрі масово почорніли абрикоси, немає ні квіток, ні листя

Рання тепла весна-2024 – сприятливий час для абрикосів. Але городяни звернули увагу на те, що квітучі плодові дерева масово сохнуть. Причиною цього є небезпечне грибкове захворювання. моніліоз Про це повідомляє сайт “Наше місто”.

Хворі дерева можна побачити, наприклад, на житломасивах Покровський і Парус. Тільки 15-20% ще якось квітнуть, інші стоять чорні, без квіток і листя.

– Це грибкове захворювання моніліоз, – зазначає Анатолій Кабар, директор Ботанічного саду ДНУ, кандидат біологічних наук. – Воно трапляється щороку, коли не проводиться весняна обробка дерев фунгіцидами до та після розпускання листя. Спори грибка переносяться вітром на молоді пагони і таким чином дерева масово хворіють. Було б гірше, якби йшли дощі, оскільки підвищена вологість тільки сприяє активності грибка. Звісно, в місті заборонено обробляти отрутохімікатами, але на своїх садових ділянках це потрібно зробити обов’язково. Інакше то абрикос не буде. Якийсь дріб’язок з’явиться і все.

Звісно, якість плодів, що дозріли в межах міста, сумнівна. Скажімо прямо, користі від них мало. Ну а садівники, які правильно доглядають за плодовими деревами, цьогоріч мають право розраховувати на гарний урожай.

–  Цього року тепла і суха, але для абрикосів це якраз добре, – констатує Олена Круглікова, садівник. – Але про гарний урожай потрібно подбати. Ще до розпускання бруньок необхідно було провести обробку медовмісними препаратами. В іншому разі моніліальний опік погубить квіти і плодів не буде.

Раніше ми писали про те чому в Дніпрі почорніли абрикоси.

Фото автора та з відкритих джерел

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: