Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Стерилізація домашніх тварин: особливості операції та вартість у клініках Дніпра

Коли пухнасте кошеня або грайливе щеня з’являється у родині, будинок наповнюється радістю та позитивом. Але виникають також і додаткові турботи. Одна з головних – як уникнути небажаного потомства. Якщо ви не плануєте займатися розведенням, існує два варіанти: або постійно віддавати в «хороші» руки цуценят і кошенят, або вдатися до стерилізації. Що це за процедура, чи є ризики та яка її вартість у Дніпрі, дізнавались журналісти «Наше місто».

Чи варто стерилізувати кішку

Вченими доведено, що тривалість життя стерилізованих кішок помітно вища. Крім цього сильно змінюється манера поведінки кішки. Вони стають спокійнішими, не роблять спроб втечі, не дряпають кігтями меблі. Детальніше про це розповів лікар ветеринарної медицини з Дніпра Олександр Андріяш.

Існує декілька видів стерилізації тварин, повідомив Олександр Андріяш. – У котів це кастрація з видалення сіменників. А у кішок може бути декілька видів операцій – видалення яєчників або видалення матки і яєчників. Кішкам і котам виконується ця процедура з метою зміни поведінки, яка часто не подобається господарям. Є ще одна важлива ціль – профілактика ракових захворювань молочної залози. Це вже доведено вченими, з наукової точки зору у кішок знижується вірогідність раку молочної залози на 80%.

Стерилізація собак: плюси і мінуси

Власники собак також часто стикаються з питанням стерилізації або кастрації своїх улюбленців. З одного боку, це може допомогти позбутися проблем з поведінкою, а також запобігти небажаному потомству. З іншого – існують ризики, пов’язані з цими операціями.

-Відзначу, що у собак це не є обов’язковою мірою. Оперуємо або через певні патології, або за бажанням господарів, відзначив Олександр Андріяш. – У собак немає таких серйозних показань до кастрації та стерилізації, як у кішок. До того ж, згідно з останніми дослідженнями, через кастрацію у собак зростає ризик появи пухлин передміхурової залози. Тобто від кастрації може бути негативний вплив. Грає роль лише бажання власника. У собак жіночої статі після стерилізації бувають ускладнення – самовільне підтікання сечі. Таке може виникнути у однієї з двадцяти тварин.

Відновлення після операції

Якщо ви вирішили стерилізувати чи каструвати свого улюбленця, врахуйте, що кішкам краще робити цю операцію до року. Собакам – у будь-якому віці. Процедура безболісна, вона проводиться під загальним наркозом. 

-В ідеальному варіанті тварину виводять з наркозу і спостерігають у клініці, – пояснив Олександр Андріяш. – Господарі забирають додому вже активну тварину, яка сама їсть та п’є і її життю нічого не загрожує. Впродовж 10 днів собачки і кішки носять бандаж, який захищає шви від розлизування та потрапляння інфекцій. Після цього терміну потрібно завітати у клініку щоб зняти шви.

Вартість процедури

Вартість залежить від виду операції та ваги тварини. У державних клініках стерилізація та кастрація кота чи кішки коштує від 500 гривень. У приватних до ціни входить повна підготовка тварини до наркозу, обстеження та сама операція. Це може коштувати близько трьох тисяч гривень і вище.

Перед прийняттям рішення про стерилізацію чи кастрацію тварини необхідно проконсультуватися з ветеринаром. Він допоможе вам вибрати оптимальний варіант з урахуванням породи, віку та стану здоров’я вашого улюбленця.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: