Site icon Наше Місто

У Дніпрі аномально рання весна: як радіють теплу рослини, птахи та комахи

Весна – час надії. Коли сонячні зайчики починають пустувати на міських вулицях, частішає пульс і душа наповнюється радістю. Навіть попри війну та ворожі обстріли. Надзвичайно рання весна -2024 розбудила представників місцевої фауни та флори. Повернулися до рідних країв пернаті мігранти, тішать око першоцвіти, а в самому центрі Дніпра пурхають метелики. Як насолоджуються весною рослини, птахи та комахи? Про це розповість “Наше місто”.

Метеорологічна весна стартувала на початку лютого

Для професійних синоптиків календарі мають другорядне значення. Найважливіша, фактична погода. Адже календарна весна у нашому регіоні практично ніколи не збігається із метеорологічною. Остання фіксується при стійкій плюсовій середньодобовій температурі. Згідно з цим показником, весна за фактом стартувала на Дніпропетровщині ще на початку лютого.

– Справді, метеорологічна весна 2024-го настала 2 лютого, – розповідає Василь Гринчак, начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології. – Це дуже рано. Ще більш ранній прихід весняного тепла мав місце у нашій області у 2002 році, коли ми зафіксували рекордну дату: 23 січня. Загалом лютий виявився надзвичайно теплим. Наприклад, 14 числа у Дніпрі повітря прогрілося до +13,9 градусів. Рекорд!

Потім весна взяла паузу і суттєво похолодало. І хоча середньодобова температура останньої декади березня на 1-5 градусів вища за норму, аномальної спеки поки немає.

Як нинішню весну зустріли пташки, рослини та всілякі комашки?

Дурні птахи прилетіли, а розумні й не відлітали

Кажуть, що справжню весну на своїх крилах приносять птахи. Це правда лише частково. Природа пустує! Пернаті мігранти,зрозуміло, заплуталися в термінах своїх подорожей. Ось у лютому було майже літо, а  березень виявився прохолодним. Іди тут розберись! Проте багато птахів вже повернулися додому.

– Раніше вважалось, що біла трясогузка – провісниця весни, – зазначає Петро Чегорка, голова Українського товариства охорони птахів. – Мовляв, прилітає трясогузка і своїм крилом розриває кригу. Річки зараз практично не замерзають і льоду давно немає, а трясогузка з’явилася в наших краях ще на початку березня. Прилетіли червонокнижні сірі журавлі. У Самарському лісі вони на місцях. Тішить, що в степу співають польові жайворонки. Останніми роками їхня кількість дуже помітно скоротилася. Звичайно, ще немає комахоїдних стрижів та ластівок. Вони з’являться лише у середині квітня.

Погодьтеся, для ластівок було б великою дурістю повернутися в той час, коли літаючого корму вкрай мало. Втім, найрозумніші птахи й не відлітали. Навіщо ці виснажливі далекі польоти, коли наші зими з кожним роком стають теплішими і теплішими.

– Нинішня зима досить м’яка і тому значна частина наших птахів віддали перевагу зимі на батьківщині, – констатує Олександр Пономаренко, старший науковий співробітник природного заповідника «Дніпровсько-Орільський». – У заповіднику залишилася більша частина лебедя-шипуна та гоголя. Зимували вдома чаплі і різні качки.

Між іншим, останніми роками не відлітають на південь багато дніпровських шпаків, а місцеві граки давним-давно стали осілими міськими птахами.

Чекаємо, коли розквітне мигдаль

Рослинам, які корінням вросли в наш ґрунт, від кліматичних сюрпризів не відлетіти – не втекти. На глобальне потепління вони реагують по-своєму. Так зване подвійне цвітіння давно стало нормою і дивує, напевно, лише самих представників флори.

Нагадаємо, що на початку січня у Дніпрі розцвіли сакури. Весною ще й не пахло! Ну а в середині лютого у ботсаду ДНУ з’явилися перші квіти «відьминого горіха».

– 10-15 лютого розцвів гамамеліс (той самий «відьмин горіх» – Авт.), – розповідає Анатолій Кабар, директор ботанічного саду. – 25 лютого почали пиляти сережки у ліщини. Це, звісно, раніше, ніж зазвичай. Але потім похолодало, і вегетація сповільнилася. Все увійшло до звичайного ритму. Але якщо потеплішає і дощі наживлять землю вологою, то процеси підуть швидше.

Подивимося, коли буде цвісти мигдаль! Це може статися вже 1 квітня, а може й пізніше. Вірний індикатор весни!  2024-го раніше звичайного з’явилися проліски, крокуси, брандушки. Останній, на жаль, досить рідкісний вигляд.

– Зустріти брандушку можна переважно у заповідних степових ділянках, – зазначає Вадим Манюк, кандидат біологічних наук. – Росте вона у балках Дніпровського, Солонянського, Новомосковського, Криничанського районів, але її скрізь дуже мало.

У Верхньодніпровському районі ботаніку Світлані Кияк пощастило виявити найкрасивішу сон-траву, яка з’явилася цього року несподівано рано.

Перші метелики дивують і радують

Деякі чарівні летуни з’являються раніше за птахів-мігрантів. Тому вони викликають у дніпрян особливе захоплення. До таких «маркерів» весни належить, зокрема, багатоквітниця чорно-руда. Належить ця символічна комаха до знаменитого сімейства німфалід. Сюди входять знайомі нам метелики: адмірал, кропив’янка, павиче око.

Мабуть, найдивовижніша особливість згаданих денних красунь полягає в тому, що вони зимують вже у дорослому стані. Таке явище зустрічається серед лускокрилих вкрай рідко.

– Із серпня по жовтень метелики невтомно літають собі, а з настанням холодів «падають у сплячку», – розповідає Кирило Голобородько, зоолог, доктор біологічних наук. – Але тільки повітря прогріється до 10-12 градусів, як комахи прокидаються і вирушають на пошуки шлюбного партнера. Вони доживають зазвичай до кінця квітня, спарюються, відкладають яйця і помирають. Таким чином, багатоквітниці є своєрідними довгожительками: якщо переважна більшість статевозрілих метеликів живе не більше 20 днів, то ці комахи загалом живуть по півроку.

Тиждень тому у вікно до дніпровського біолога Сергія Семидетного постукало денне павине око – один із найкрасивіших наших метеликів. Влітку він не викликає подиву, але поява шестиногої красуні напровесні просто феєричне.

Примітно, що цей метелик за допомогою свого оригінального забарвлення майстерно обороняється від птахів і комах, для яких і розкривається «павине око». Ну а при наближенні гризунів або кажанів комаха шипить, як кішка чи змія. Зловісний звук виходить при потиранні крил. Цього достатньо, щоб злякати ворогів.

Особливо небезпечні вони для денних красунь узимку, коли комахи малорухливі. Отже, якщо ви навесні побачите такого метелика, знайте: йому пощастило! Він вижив.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у У Дніпрі в Ботсаду ДНУ із запізненням на два місяці заквітували «зіркові вершники».  Також в оранжереї розквітли унікальні екзотичні рослини.

Категорія: Новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version