Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Чому мешканці Дніпра вже майже два місяці живуть у весні і коли чекати справжнє тепло

Супрун Юлія

весна в Днепре

Дніпряни вже майже два місяці живуть в умовах весни попри те, що календарно ця пора року настала 23 доби тому. А ось синоптична весна на Дніпропетровщині цього року зафіксована 2 лютого. Це майже рекорд. Раніше весна прийшла лише у 2002-му – 23 січня. Які наслідки чергової синоптичної аномалії варто чекати мешканцям Дніпра, розбирався кореспондент “Нашого міста”. 

весна у Дніпрі

Навіть співати легше

Весна – це не просто пора року, а справжнє диво. Це час, коли природа прокидається від зимового сну, скидає білу ковдру і одягається в зелене вбрання. Це час, коли все навколо оживає, наповнюється життям, радістю і теплом. У багатьох культурах весна символізує оновлення, відродження та нове життя. Вже позаду день весняного рівнодення, після якого ніч стає коротшою, а подовження світлового дня вселяє оптимізм та надихає. 

Солістка ДніпроОпера меццо-сопрано Тетяна Галкіна зізнається, що навесні навіть співати легше. 

оперна співачка Тетяна Галкіна

Весна – це час, коли все прокидається, у тому числі сили і фізичні, і творчі. Сама природа надихає й дуже багато факторів стають життєстверджуючими, які несуть надію. Всередині себе теж ніби заново народжуєшся, – каже актриса.

Навесні вона починає бігати щоранку, намагається якомога частіше гуляти парками та по набережній Дніпра. 

У Дніпрі багато локацій, які навесні дуже кольорово проявляються.  Я живу біля парку Шевченка. Пам’ятаю, як гарно там минулої весни цвіли тюльпани й очікую такої ж краси у цьому сезоні. Коли по всьому місту квітнуть тюльпани – це особлива, надихаюча атмосфера, – додає оперна співачка.

Також вона зізнається, що в неї є інші причини вважати весну найкращою порою року. По- перше, весною народилися сама Тетяна та її чоловік. А познайомилась пара також навесні.  

оперна співачка Тетяна Галкіна

Весна дуже знакова для нас пора року, – каже Тетяна Галкіна.

Вважається, що весна – це пора року, яка дарує людям надію, радість і натхнення. Вона надихає поетів на вірші, художників – на картини, а композиторів – на музику.

Весна – це час для нових починань, для нових звершень. Це час, коли хочеться творити, жити, любити.

Рекорд за рекордом

весна у Дніпрі

Синоптична весна, яка почалася на Дніпропетровщині 2 лютого, прийшла слідом за однією з найкоротших синоптичних зим, що тривала менше місяця ( з 8 січня до 2 лютого). Синоптична весна починається, коли середньодобова температура переходить через  0 градусів у бік підвищення. 

 У більшості випадків, коли весна так рано починається, то тоді вона затягується – немає інтенсивного наростання тепла. І поки що, попередньо, до кінця березня значного потепління не очікуємо – максимум +12- 13 градусів  вдень, а вночі близько нуля, – пояснює Василь Гринчак, начальник регіонального центру з гідрометеорології.

Василь Гринчак, начальник регіонального центру з гідрометеорології

Фахівець вважає, що весна 2024 буде теплою – це тенденції останніх років. 

“Укргідрометцентр” складає прогноз лише середньомісячної температури та кількості опадів. У березні температура повітря очікується вище норми, а  кількість опадів – біля норми.

Ми можемо говорити про кліматичні тенденції, – пояснює Василь Гринчак. – В останні декілька років кожного  місяця року, у тому числі й в усі весняні, середньомісячні температури перевищують норму на 1-2 градуси. 2024-й рік скоріше не буде винятком. За останні 30 років середньорічна температура на Дніпропетровщині підвищилась на один градус, а це + 10 днів до теплого періоду, 

За його словами, у першій декаді березня середньодобова температура повітря була близько норми. У другій декаді – вже на 1-2 градуси вище норми. 

Я вважаю, що і весь березень буде на 1-2 градуси вище норми, – каже Василь Гринчак. – Може нам по відчуттях й прохолодно, але температура зараз вище норми, яка становить 0,7 градуса. 19 березня середньодобова температура була на п’ять градусів вище норми та складала + 6 градусів.

Але всім відома мінливість весняної погоди, яка відображена у багаторічних спостереженнях. В одну й ту же дату у різні роки погода може бути геть різною. Наприклад, 19 березня у 1934 році було +18 градусів, а у цей же день 1928-го – 17 градусів морозу. 

Квітневий сніг не чекаємо

весна у Дніпрі

Дніпряни добре пам’ятають сніг, який несподівано накрив місто у квітні 2017 року. Метеорологи кажуть, що у цьому сезоні на квітневий сніг чекати не варто. Це рідкісне аномальне явище, яке відбувається один раз на 10-15 років. Його спричиняє різниця температур – у квітні у верхніх шарах атмосфери було набагато холодніше, ніж на Землі.

21-22 квітня 2017 року у Дніпрі випало 11 см снігу. До того аналогічне було у 2007 році – 13 квітня. За спостереженнями раз в 10 років складається така синоптична ситуація, що у квітні може випасти сніг, – пояснює Василь Гринчак. 

Чим корисна для людей

весна у Дніпрі

Весна – це не просто красива пора року, але й час, коли природа дарує людям багато користі.

1. Фізичне та емоційне здоров’я

  • Пік вітамінів: Весняні овочі та фрукти багаті на вітаміни, які зміцнюють імунітет, покращують обмін речовин, дарують заряд енергії.
  • Більше сонця: Збільшення сонячних днів сприяє виробленню вітаміну D, який позитивно впливає на настрій, сон, м’язи та кістки.
  • Фізична активність: Весняна погода мотивує до прогулянок, занять спортом на свіжому повітрі, що покращує фізичну форму та емоційний стан.

2. Економія та покращення побуту

  • Зниження витрат на опалення: З приходом весни зникає потреба в інтенсивному опаленні, що економить ресурси та кошти.
  • Більше природного світла: Довші дні дозволяють економити на електроенергії, адже потреба в штучному освітленні зменшується.
  • Відкриття вікон: Свіже весняне повітря очищає домівку від застояного, покращуючи мікроклімат та загальне самопочуття.

3. Мотивація та натхнення

  • Оновлення та нові починання: Весна дарує відчуття нового життя, мотивує до постановки цілей, планування та втілення мрій.
  • Творчий порив: Краса природи, пробудження життя, спів птахів надихають на творчість, дарують нові ідеї та емоції.
  • Підвищення працездатності: Весняна енергія дарує бадьорість, покращує концентрацію уваги, роблячи людину більш продуктивною.

4. Екологічні переваги

  • Пробудження природи: Весняне цвітіння рослин дає їжу бджолам, метеликам та іншим комахам, що сприяє запиленню та екосистемі.
  • Зростання зелених насаджень: Більше зелені очищає повітря, дає тінь, знижує рівень шуму, покращуючи екологічну ситуацію.

Цікаві факти про весну

весна у Дніпрі
  • Весняне рівнодення: 20 березня настає день весняного рівнодення, коли день стає довшим за ніч у Північній півкулі.
  • Швидкість весни: весна рухається зі швидкістю близько 50 кілометрів на день.
  • Зміна дихання: навесні частота дихання людини на третину вища, ніж восени.
  • Ріст дітей: англійські вчені дослідили, що навесні діти ростуть втричі швидше, ніж з серпня по грудень.
  • Дружелюбні бджоли: навесні бджоли більш дружелюбні, ніж в інші пори року, адже вони зайняті збором пилку та нектару.
  • Торнадо: найбільша кількість торнадо спостерігається саме навесні.
  • Весна в Австралії: в Австралії весна настає у вересні, а закінчується у листопаді.
  • Весняна депресія: весняна депресія – таке ж часте явище, як і осіння.
  • Перші квіти: першими квітами, які розквітають навесні, є проліски, крокуси та підсніжники.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі зафіксували антирекорд зимової погоди.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: