Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Відьомське житло та сатанинські ритуали: таємниці старої водонапірної вежі в Дніпрі

Водонапірна вежа у Дніпрі: історія, архітектура та сатаністи

У Дніпрі збереглося декілька архітектурних цікавинок вікової давності – водонапірні вежі. Одні з них більш давні, побудовані на початку ХХ століття, інші – вже після приходу до влади більшовиків. Разом із дослідником міського та індустріального середовища Деном Вейсменом ми побували біля однієї такої вежі, поговорили про її історію, архітектуру та міські легенди, що складають місцеві про цю цікаву споруду, пише «Наше місто».

Будова знаходиться на території Українського державного університету науки і технологій, колишнього ДІІТу. Зведена, за наявними даними, у 1933 році.

В архітектурному плані водонапірна вежа на території університету – це поєднання різних стилів, що було непритаманно для періоду її зведення. На масивній кам’яній споруді – дерев’яна надбудова. Декому вона навіть нагадує головну вежу Ізенгарду з «Володаря перснів».

З вежею пов’язано ряд міських легенд. Начебто колись до неї регулярно навідувалась відьма, а на початку нинішнього сторіччя біля споруди звершували свої ритуали сатаністи. Однак дослідники скептично ставляться до подібних оповідок.

Наразі вежа перебуває в аварійному стані. Вхід до неї є закритим. Були ідеї перетворити її на оглядовий майданчик для містян та туристів і навіть відкрити тут ресторан. Але зараз важко відповісти на питання, чи будуть реалізовані на практиці ці плани та задуми.

Докладніше – у нашому відео.

Раніше ми писали, які таємниці зберігає проспект Лесі Українки.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: