Skip to content

У Дніпрі оскаженілі лисиці нападають на домашніх тварин і людей

У Дніпрі оскаженілі лисиці нападають на домашніх тварин і людей

Останнім часом у Дніпрі спостерігається зростання кількості випадків нападів лисиць на людей та домашніх тварин. Це пов’язують з міграцією диких тварин до міст через війну. Лисиці можуть бути переносниками сказу, тому такі напади становлять серйозну небезпеку для людей, – передає «Наше Місто» з посиланням на ДніпроТБ.

Мешканці селища Одинківка та житломасиву Ігрень б’ють на сполох. За їхніми словами, лисиці кидаються на людей, кусають собак і кішок. У деяких випадках тварин вдалося вбити, і лабораторні дослідження підтвердили, що вони були скажені. Люди стурбовані тим, що сказ може розповсюдитися далі. Вони побоюються за своїх дітей, домашніх тварин і намагаються вжити заходів для вирішення проблеми.

Так, одного ранку мешканці Дніпра зателефонував її чоловік та повідомив, що до їхнього двору забралася лисиця і напала на стареньку собаку. Чоловік залишився чекати на ветеринара, щоб той зробив собаці ін’єкцію, а жінка пішла на роботу. По дорозі жінка побачила лисицю, яка, на її думку, була налаштована агресивно.

«Я зупинилася, а вона навіть не зупинилася і йшла до мене назустріч, ставши десь, напевно, на 2-3 метри від мене і стоячи, дивилася на мене. Мені стало дуже страшно. Біля мене лежала невелика гілка з дерева. Я кинула її в неї, сподіваючись, що вона злякається і втече, щоб я мала трохи часу для себе, але натомість вона почала бігти на мене, тому я теж почала бігти», – розповідає дніпрянка.

За словами фахівців, сказ – це смертельно небезпечне захворювання. Якщо після укусу тварини не звернутися за екстреною профілактикою, шанси на виживання істотно знижуються. 14 людей, які постраждали від нападів лисиць, вже звернулися за профілактичним щепленням. Також вакциновано 17 собак та одного кота.

«Труп лисиці на другий день був доставлений завідувачем до нашої регіональної лабораторії, де нам повідомили, що це сказ. Після цього були проведені всі необхідні ветеринарні заходи. Один зі спеціалістів Самарського району проводив консультації за телефоном, пояснюючи мешканцям, які вже постраждали, а інший їздив на своїй машині та вакцинував тварин», – зазначила Таміла Струковська, завідувач епізоотичного відділу Дніпровської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

Симптоми сказу у лисиць

  • – Агресивна поведінка
  • – Дезорієнтація
  • – Піниста слина
  • – Параліч

Що робити, якщо вас вкусила лисиця

За словами зав. відділення Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галини Шамичкової, якщо вас вкусила лисиця, необхідно зробити такі дії:

  • – Ретельно промити рану теплою водою з милом протягом 15 хвилин
  • – Обробити краї рани спиртом або 5% настойкою йоду
  • – Негайно звернутися до лікаря

Нагадаємо, раніше ми писали: На Дніпропетровщині оприлюднили список неблагополучних населених пунктів станом на березень 2024. Де було виявлено сказ та інші небезпечні хвороби у тварин.

Також раніше ми писали, у Дніпропетровській області зафіксовано два випадки ботулізму.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: