Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Під Дніпром знищують стародавній курган, який охороняється державою

Днями у ЗМІ було поширено інформацію, що неподалік від Дніпра, на території колишнього Солонянського району, варварськи пошкоджено курган з охоронним номером 51 89. Стверджується, що тут попрацювали розкрадачі культурної спадщини. Журналісти «Наше місто» поспілкувалися з археологами, пам’яткоохоронцями, краєзнавцями, щоб дізнатися, що насправді відбувається на стародавній пам’ятці.

Почала бити на сполох краєзнавиця Тетяна Латай. ЇЇ цікавить історія Солонянщини, а тому вона спробувала розібратися у ситуації.

Курган, що було варварськи пошкоджено, охороняється державою. Ще у 1980-х роках його було внесено до переліку об’єктів культурної спадщини як пам’ятку археології.

Щодо того, наскільки давнім є курган. Допоки археологи не провели відповідні розкопки, важко сказати скільки поховань у ньому, та час, до якого він відноситься. Попередньо, найдавнішій могилі близько п’яти тисяч років.

Хто ж варварськи пошкодив курган? Чи була це робота так званих «чорних археологів»? За інформацією керівниці обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідії Голубчик, згідно з наявними матеріалами мав місце несанкціонований землезабір внаслідок якого курган фактично перетворився на розриту могилу.

Так чи інакше, нищення культурної спадщини – це грубе порушення пам’яткоохоронного законодавства, яке тягне за собою адміністративну, а подекуди – кримінальну відповідальність.

Докладніше – у нашому відео.

Раніше ми писали, містична історія одного з найстаріших готелів Дніпра.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: