Skip to content

Дніпрян закликають не збирати та не купувати первоцвіти: які діють штрафи

Екологи Дніпра нагадують: збирати, продавати й купувати першоцвіти, занесені до Червоної книги, незаконно. Це шкодить довкіллю та загрожує зникненням цих тендітних квітів. Сьогодні представники департаменту екологічної політики та КП «Дніпровські активи» провели рейди на вулицях Незалежності та проспекті О. Поля. Вони перевірили, чи дотримуються продавці правил торгівлі. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на міську владу Дніпра.

«Раніше торгівля червонокнижними рослинами була звичною справою на вулицях Дніпра. Проте цьогоріч спостерігається позитивна зміна: жодного продавця першоцвітів не було помічено. Це дає надію, що дніпряни стали більш свідомими щодо охорони природи та усвідомили шкоду, яку завдає масовий збір цих рідкісних рослин», – розповів начальник управління охорони навколишнього середовища — заступник директора департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ярослав Крисько.

За кожною зірваною квіткою стоїть втрачене життя 45 нових паростків, які могли б з’явитися на світ.

«Першоцвіти – це не просто ранні вісники весни, а й рідкісні, зникаючі види рослин. Більшість з них, такі як проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава, занесені до Червоної книги України. Збирання та викопування цибулин цих рослин шкодить природі, адже не дає їм можливості утворити насіння. Це веде до зменшення популяцій та ризику зникнення цих тендітних квітів. Законом України передбачена відповідальність за незаконне придбання, збут та розповсюдження первоцвітів. Штраф за це може сягати від 510 до 1 700 грн. Збір первоцвітів, занесених до Червоної книги, на заповідних територіях карається ще суворіше: штрафом від 1 700 до 3 655 грн з конфіскацією квітів (ст. 88-1 КУпАП)», – нагадав Ярослав Крисько. 

«Ми, з нашого боку, не даємо дозволів на продаж первоцвітів у Дніпрі. Якщо наші працівники знаходять незаконний продаж, вони складають протокол. А сума штрафу визначається комісією при виконкомі міськради. Тому ми знову закликаємо громадян не купувати первоцвіти! І негайно повідомляти про факти нелегальної торгівлі правоохоронцям та органам місцевого самоврядування. Ви можете зробити це, зателефонувавши: КП «Дніпровські активи»: +38 067 418 27 07. Єдину гарячу лінію Дніпра: (056) 732-12-12, (095) 732-12-12, (096) 732-12-12, (073) 732-12-12 (дзвінки безкоштовні)», – підсумувала Наталія Пивоварова, головна спеціалістка юридичного відділу КП «Дніпровські активи» Дніпровської міської ради.

Раніше ми писали, у Дніпрі в будинку № 2-А по вул. Єфремова, який постраждав від нічної пожежі, вже дали світло.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: