Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Бійці невидимого фронту: як комунальники роблять Дніпро сучасним, охайним та зеленим

Михайло Чернов

Їхню роботу видно, коли вона не зроблена: протікаючі труби, сміття у дворі та відсутність опалення псують життя кожному з нас. А от коли все гаразд, це сприймається як даність. Бійці невидимого фронту – дніпровські комунальники у третю неділю березня відзначають своє професійне свято День працівників ЖКГ. Як вони працюють в інтересах дніпрян та як міська влада розвиває комунальну інфраструктуру, , розповість “Наше місто”.

На місці “прильоту”- перші після рятувальників

У Дніпрі фахівці департаменту житлового господарства та підпорядкованих комунальних підприємств постійно дбають про належний стан муніципальних житлових будинків.


– Вкрай важливе завдання, яке зараз вчасно та якісно виконують саме працівники комунальних підприємств –  ліквідація наслідків ворожих обстрілів, – розповідає Сергій Файфер, директор департаменту житлового господарства. –  Найперше – прибирання уламків та сміття, що залишаються після ударів ворога, щоб привести рідне місто до ладу. А також максимально оперативне відновлення пошкоджених вікон, дахів, комунікацій в постраждалих будинках. 

Дійсно, мешканці муніципальних будинків, які потерпають від ворожих ударів, добре знають: майже одразу до них приходять міські комунальники, які допомагають закрити пошкоджені вікна, проводять потрібні заміри, а невдовзі замінюють їх на нові.  Ці роботи для дніпрян виконуються за рахунок міського бюджету.

Приміром, з початку великої війни до теперішнього часу фахівці комунальних служб, що обслуговують житловий фонд Дніпра, провели заміну металопластикових вікон з відкосами загальною площею 12 521,78 м2 та відремонтували 8815 м2 покрівель у різних будинках, що постраждали. Такі вражаючі цифри наводять у міському департаменті житлового господарства. 

Окрім цього, комунальники відремонтували 102 метри пошкоджених сантехсистем у будинках дніпрян, що постраждали від ударів ворога, відновили 18 м2 стін одного з будинків, а також привели до ладу стелі та підлоги площею 41,8 м2. 

Окрім цього, станом на початок березня 2024 р. тривали роботи з відновлення вікон ще у трьох багатоповерхівках, які постраждали від ворожих ракетних обстрілів. Також міські комунальні служби завжди надають потрібну допомогу мешканцям будинків, якими управляють ОСББ/ЖБК.

Попри війну проводять планові ремонти та оновлення будинків

Міські комунальні підприємства, підпорядковані департаменту житлового господарства міськради Дніпра, обслуговують 2796 будинків та 102 гуртожитки. Попри всі складнощі нашого часу проводять планові ремонти та оновлення. 

Приміром, за 2023 рік комунальники відремонтували покрівлі у 199 будинках, виконали ремонти під’їздів, заміну вікон та внутрішніх (других) під’їзних дверей у 271 багатоповерхівці, провели поточний ремонт електромереж у 100 будинках, полагодили ліфти у 307 висотках міста, повідомляють у департаменті житлового господарства.

Також проведено поточний ремонт фасадів (оновлено шви) у 15 будинках, що значно сприяє утепленню житла. В 61 будинку Дніпра комунальники відремонтували сантехнічні системи (труби холодного водопостачання, каналізації, опалення), також полагодили вимощення та цоколі у 49 багатоповерхівках.

Роботи з оновлення   житла  тривають у 2024 році. Загалом у 134 будинках наразі проводяться ремонти, повідомляють у департаменті житлового господарства. Зокрема, виконується поточний ремонт покрівель 55 будівель, поточний ремонт міжпанельних швів 9 осель, також біля 12 будинків фахівці ремонтують вимощення.

У 24 будівлях міські комунальники виконують поточний ремонт електромереж, полагодження сантехсистем (ХВП, опалення, каналізація) триває у 19 будинках, в 15 висотках фахівці виконують поточний ремонт сходових клітин із заміною вікон.

Опалювальний сезон пройшов без збоїв

Величезну роботу в інтересах громади та усіх мешканців Дніпра проводять фахівці комунальних підприємств, підпорядкованих департаменту благоустрою та інфраструктури міської ради. Про важливі результати роботи “Нашому місту” розповів Олексій Самілик, директор цього департаменту.


– Хочу щиро привітати усіх колег-комунальників, працівників усіх профільних підприємств зі святом, бажаю здоров’я, сил та наснаги! Ваша невтомна щоденна праця заслуговує великої вдячності від усіх мешканців міста, – сказав він.

Завдяки якісній роботі міських комунальних служб, керівництва та усіх фахівців профільного КП “Теплоенерго” місто успішно пройшло опалювальний сезон.

– Мешканці Дніпра були з теплом – в оселях, закладах медицини, освіти, на підприємствах та в установах тощо, – підкреслив Олексій Самілик. – Саме таке завдання ставив міський голова Дніпра Борис Філатов, і працівники теплопостачальних підприємств його успішно виконали.

КП «Теплоенерго» постачає тепло в 3300 житлових будинків, 166 дитячих закладів, 202 школи,  75 лікарень Дніпра. На балансі підприємства – 374 котельні, понад 50 ТРП (тепло-розподільчих пунктів) та близько 511 км теплових мереж.

– Це стало можливим завдяки тому, що тепловики  – попри всі складнощі нашого часу,  вправно підготуватись до осінньо-зимового періоду, – продовжує директор департаменту благоустрою та інфраструктури міської ради. – У межах підготовки КП “Теплоенерго” до опалювального сезону 2023-2024 рр. було проведено капітальний ремонт 28 котлів,  замінено 54,9 км теплових мереж. В т.ч. проводились масштабні реконструкції, коли на одній локації замінювали одразу понад 1 км трубопроводу.  Було відновлено теплоізоляцію 42 км теплових мереж, встановлено 63 енергоощадних насоси.

Водночас в КП “Теплоенерго” наголошують: містяни не сплачують своєчасно за отримане тепло, тож накопичилась вже мільярдна заборгованість. Усіх споживачів закликають розраховуватись за тепло або подбати про реструктуризацію боргів. Адже Кабінет Міністрів надав постачальникам комунальних послуг, зокрема – підприємствам ТКЕ, право припиняти постачання тепла, води та ін. злісним боржникам.

Котельні міста отримують генератори

КП “Теплоенерго” постійно готується до можливих екстрених ситуацій, зокрема – блекаутів, що виникали взимку 2022-23 рр. через постійні ворожі обстріли. 

– За підтримки міської влади було придбано численні генератори, зокрема і надпотужні – по 1 МВт, розповідає Олексій Самілик. – Пристрої встановлено на найбільших котельнях та тепло-розподільчих пунктах. Головне завдання, яке вирішують генератори — уникнути ризику розмерзання систем опалення під час можливих аварійних відключень.


Завдяки особистим зусиллям міського голови Бориса Філатова значну підтримку в модернізації інфраструктури Дніпра та підготовці до екстремальних ситуацій надають наші зарубіжні партнери. Приміром, наприкінці грудня 2023 р. КП “Теплоенерго” отримало від Японії 142 генератори, а також екскаватор-навантажувач. Установки – різної потужності,  від 10 до 50 кВт, що дозволяє легко підлаштувати їх під різні об’єкти теплопостачання. Цієї кількості генераторів вистачить, аби обладнати до сотні котелень міста 

Чергова партія технічної підтримки – 10 дизельних генераторів – надійшла до КП “Теплоенерго” 17 січня. Це 6 генераторів потужністю 60 кВт, 4 генератори потужністю  240 кВт. До кінця цього року очікується ще низка спецтехніки та генераторів.

Навесні 2023 р. міська влада Дніпра придбала велику газову станцію потужністю  1,5 мВт. Це – повністю укомплектована мініелектростанція,  майже повністю автоматична.  Її встановили на території однієї з котелень КП «Теплоенерго». У разі блекаутів ця станція здатна забезпечити безперебійну подачу електроенергії. Унікальність станції в тому, що вона може працювати безперебійно, використовуючи газ, а не дизельне паливо, як генератор.

Дніпряни завжди з водою

Фахівці “Дніпроводоканалу” дбають про стабільне водопостачання та постійно впроваджують інновації для того, щоб за будь-яких обставин мешканці Дніпра були з водою. Ворожа агресія, атаки на енергетичну інфраструктуру та блекаути стали складним викликом для комунальників Дніпра, з яким вони успішно впоралися.

Так, ключовий постачальник води для мільйонного міста –  КП “Дніпроводоканал” – системно впроваджує обладнання для безперебійної роботи, зазначає Олексій Самілик.



Для потреб підприємства влада Дніпра придбала 78 дизельних генераторів. Ще 68 генераторів передано іншими КП міськради. Це дозволить “Дніпроводоканалу” навіть у екстремальних випадках стабільно забезпечувати мешканців питною водою та виконувати очищення стічних вод.

Загалом підприємство має 146 генераторів, в т.ч. 16 пристроїв на колісному ходу, які призначені для підвищувальних насосних станцій. Створено запас палива. Всі генератори, встановлені на станціях водопостачання та водовідведення, перевірені та готові до використання.

– Ще одне важливе рішення з підготовки інфраструктури  – за завданням міського голови Бориса Філатова   облаштували колонки з водою, – пояснює Олексій Самілик. –  Додатково на правому березі встановлено бочки з технічною водою.


Загалом на лівому березі  облаштовано 56 колонок, на правому – 46, встановлено 85 бочок. Біля кожної колонки проведено благоустрій території, вкладено тротуарну плитку. Після монтажу з кожної колонки беруться проби води для експертизи у сертифікованій лабораторії. Після позитивного висновку ними можна користуватися.

Бочки із технічною водою раніше монтувалися просто на вулицях. Однак після випадків вандалізму ємності встановлюють переважно на територіях шкіл, де за ними доглядають працівники навчальних закладів. Запас технічної води в бочках оновлюється за потреби, лабораторного контролю ця вода не вимагає.

Фахівці  оперативно ліквідують аварії

За 2023 рік було відпрацьовано понад 18000 заявок з міської Єдиної гарячої лінії, з них понад 8000 – повʼязаних з водопостачанням, понад 10000 – з водовідведенням. Комунальники змогли відремонтувати безліч важливих об’єктів та відновити водопостачання.

Так, через задані ворогом ракетні удари постраждав каналізаційний колектор Краснопілля (на вул.Криворізька). Також було пошкоджено мережі водопостачання (діаметром 1000 мм) на вул.Криворізька, 16, а також водогін діаметром 150 мм на вул.Дружинників, 2.

Аварійні бригади КП «Дніпроводоканал» щоразу оперативно усувають всі пошкодження на мережах у місті та повертають водопостачання мешканцям міста. 

Ремонти та модернізація мереж

Також комунальники проводять  важливі планові ремонтні роботи з модернізації мереж, зазначає Олексій Самілик. Зокрема, нещодавно виконано реконструкцію каналізаційного колектора (Д-630 мм)  довжиною 148,5 м біля буд. №106 на пр.Слобожанський. Успішно проведені аварійно-відновлювальні роботи на мережі (Д – 500 мм) довжиною 125,8 м  на  вул.Немировича – Данченко (від буд.46 до буд.68). На лівому березі Дніпра комунальники відремонтували каналізаційний колектор (діаметром 600 мм) в районі вул.Донецьке шосе та пр. Миру.



Великий ремонт проведено на Набережній Заводській: тут комунальники привели до ладу другу нитку берегового коллектора (Д – 630 мм)  довжиною 180 м. 

Куди звертатись по допомогу?

Повідомити про аварійні ситуації містяни можуть, звернувшись  на Єдину гарячу лінію міської ради: (056) 732-12-12, (095) 732-12-12, (096) 732-12-12, (073) 732-12-12. 

З початку цього року оператори Єдиної гарячої лінії вже прийняли більше 21 тис. дзвінків.

–  До нас звертаються щодо відсутності водопостачання, засмічення каналізації тощо, – розповів Олексій Босов, старший оператор Єдиної гарячої лінії. – Зараз кількість звернень зменшилася, бо є позитивна динаміка зі зменшення аварійних ситуацій. Кількість звернень збільшується під час опалювального періоду, або якщо є якісь масштабні, незаплановані відключення водопостачання чи інших комунікацій, тоді кількість звернень зростає до тисячі на добу.



Також мешканці Дніпра можуть повідомляти про наявні комунальні проблеми через Телеграм-канал Геннадія Корбана, голови Громадської ради при мерії Дніпра. Завдяки роботі ТГ-каналу інформація, яку повідомляють люди, оперативно передається для відпрацювання профільним міським службам.

Дороги у місті приводять до ладу

Попри всі складнощі воєнного часу, працівники профільних комунальних служб Дніпра постійно дбають про належний стан доріг, проїздів, магістралей. Автошляхи нашого міста, які стали потужним прифронтовим логістичним хабом, перевантажені транспортом, в першу чергу – приватними автівками та вантажівками. Тож саме комунальники Дніпра дбають про ремонти та приводять дороги обласного центру до ладу.

У Дніпрі в 2023 році відремонтовано 733 тис. кв. м пошкодженого дорожнього покриття. Роботи проведено на пр.Миру, на бул.Слави (від просп. Героїв до Набережної Перемоги), на вулицях Луговська, Робоча, Д.Скоробогатова, Новоукраїнська, П’ятихатки, Висока, Перемоги, Яскрава та ін.

Також у минулому році комунальники Дніпра провели масштабний ремонт внутрішньоквартальних доріг – привели до ладу понад 60 локацій. На цих об’єктах замінили асфальтового покриття проїзної частини та тротуарів  влаштували майданчики для сміттєвих баків, паркомісця для автомобілів. Крім того, на пр.Слобожанському виконано роботи з герметизації швів та тріщин в асфальтобетонному покритті. Це подовжить строк експлуатації покриття.

Дніпро – найсвітліше місто

Комунальники долають темряву задля комфорту та безпеки дніпрян. У 2023 р. фахівці КП “Міськсвітло” модернізували освітлення на багатьох вулиця у різних районах міста, передусім  – віддалених  від центру.

Зокрема, роботи проведено на Донецькому шосе, вул.Набережна Заводська, пр.Миру та ж/м Лівобережний-3, на вулицях Татарська, Прикордонна, Тупікова, Іси Мунаєва. Крім того, комунальники освітлювали подвір’я будинків на вул.Данила Галицького, пр.Олександра Поля, вулицях Незалежності (раніше – Титова), А.Шепарда, Квартальній, Калиновій, Коксовій та ін.

Загалом на 301 об’єкті було змонтовано 6305 світильників ( 4608 світлодіодних) встановлено або замінено 936 залізобетонних опор, замінено 8562 лампи.

У 2024 р. фахівці комунального  підприємства КП «Міськсвітло» продовжують обслуговувати  інфраструктуру освітлення, що перебуває на балансі підприємства, модернізують існуючі та будують нові мережі зовнішнього освітлення.

Фахівці облаштували освітлення у дворі будинку на вул.Фосфорна, 15

Роботи проводяться у всіх районах міста, насамперед – у віддалених від центру.

– Саме так реалізується програма мера Дніпра Бориса Філатова «Місто без околиць», – підкреслює Олексій Самілик. – Також у межах програми «Безпечне місто» продовжимо відновлювати та будувати мережі у дворах багатоповерхових будинків, де не було освітлення з часу будівництва. Роботи з оновлення будуть проводитись на вулицях приватного сектора. З’явиться освітлення і на вулицях, де раніше мережі були безхазяйні.



Комунальники прийшли на допомогу містянам, що звернулися з проханням про допомогу у Телеграм-канал Геннадія Корбана. За допомогою техніки фахівці зняли з високого дерева на житловому масиві Тополя кішку, яка дві доби не могла спуститися звідти, та передали жінці, яка піклується про пухнастика.

Зелене та охайне місто завдяки дбайливим фахівцям

Дніпро залишається охайним попри всі труднощі воєнного часу. Фахівці комунального підприємства «Міськзеленбуд» дбають про зелені насадження, щоб місто виглядало як сучасний європейський мегаполіс.

У надскладному 2022 році комунальники  видалили 5 514 сухих та аварійних дерев, омолодили та обрізали 7 131 дерево, викорчували 2 382 пеньки. Також скосили траву на площі 309,85 га та очистили газони площею 2 253 032 м2 від опалого листя.

У 2023 р. фахівці КП «Міськзеленбуд» виконали велику роботу з озеленення міста – висадили 2774 одиниці дерев та кущів.

Також комунальники  видалили 7 759 сухих та аварійних дерев, омолодили та обрізали – 7940, викорчували 3 196 пеньків. Скосили траву на площі 310,04 га та очистили від опалого листя газони площею 2 388 470 м2.


Категорія: ЖКГ, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: