Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ  Чужих дітей не буває: дніпрянин став патронатним вихователем для двох сестричок

У Дніпрі п’ять сімей стали справжньою опорою для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Три з них – місцеві, а дві евакуювалися із зони бойових дій. Зараз у цих родинах виховується 15 дітей, які оточені турботою, любов’ю та підтримкою. Одну з них відвідали журналісти «Наше місто».

У листопаді 2023-го року Олексій створив патронатну сім’ю. Він взяв під тимчасову опіку двох рідних сестричок – Ганну та Кіру. Одній з дівчат 17 років, іншій – 9.

 -Мене спонукало до такого рішення те, що зараз багато діток, які опинилися у складних життєвих обставинах, – розповів Олексій. – Звісно, що кожній дитині потрібна родина. У нас з дружиною немає своїх дітей, тому вирішили взяти дівчат на виховання. Хочемо, щоб вони перебували у домашніх умовах. У Кіри процес адаптації минув дуже швидко. Вона відразу звикла. З Ганнусею було трохи складніше, але вже все добре. Дівчатка у нас третій місяць, ходять до школи.

Чоловік каже, що вони ретельно готувалися до переїзду дітей. Придбали двоповерхове ліжко та інші необхідні меблі.

 -Ми організовуємо дітям цікаве дозвілля, разом граємо в настільні ігри. Часто їздимо до лісу в ж/м Ломівський, це наше улюблене місце. Я вважаю, що перебування у родині пішло дітям на користь. І наше з дружиною життя також змінилось на краще.

Дружина Олексія стала його добровільною помічницею. Вона зізнається, що був період адаптації, подружжя на собі відчуло, як це – опікуватись двома дітьми. А зараз у них все, як у звичайній родині.

-Раніше ми часто розмовляли з чоловіком і дійшли висновку, що потрібно, щоб у нашій родині були дітки. Мріяли про дівчинку, а тепер маємо двох чудових дівчат, – повідомила Катерина. – Приємно, що нам довірили таку справу. На нас покладено велику відповідальність, ми це відчуваємо. Нам допомагають психологи, ми можемо звернутись до спеціальних центрів та фондів, які надають допомогу. Служба у справах дітей нас підтримує, консультує, дає корисні поради.

Катерина каже, що з дівчатами склалися довірчі стосунки. Вони ходять в ту саму школу, що й раніше, тому звикати до нового колективу не довелося. Нещодавно у Кіри був день народження, який родина весело відсвяткувала у дитячому розважальному центрі. 

-Мені дуже сподобалось, ми стрибати з дітьми на батутах та грали в приставку. Я отримала багато подарунків, – каже дев’ятирічна Кіра.

 Ганна закінчує 11 клас, тому багато уваги приділяє навчанню. Кіра любить математику та українську мову, але понад усе дівчинка захоплюється малюванням.

-Я люблю малювати фарбами, олівцями та фломастерами. Зображую зазвичай гарну природу, взимку малювала сніг. Я ходжу до спеціального гуртка, де вчать малювати і мрію стати художницею.

 За інформацією служби у справах дітей, у Дніпрі багато дітей, які потребують тимчасового проживання у патронатних сім’ях.  

 -Патронатна сім’я – це робота, за яку нараховується трудовий стаж і платиться заробітна плата. Вона складає 14 тисяч 600 гривень. Також на кожну дитину виплачується допомога, яка складає від двох з половиною до трьох з половиною прожиткових мінімумів. Залежно від віку дитини та стану здоров’я, – повідомила завідувачка сектору з питань соціального захисту дітей Управління служби у справах дітей Департаменту соціальної політики ДМР Людмила Сусленкова. – Якщо у Дніпрі є люди, які бажають та відчувають в собі потенціал, що вони можуть надати допомогу діткам, батьки яких перебувають в складних життєвих обставинах, ми запрошуємо їх звертатися до служби у справах дітей за місцем проживання. Після цього буде первинний відбір, навчання, укладання договору та влаштування дітей до патронатної родини. 

Основна умова – бажання стати патронатним вихователем. Також має бути достатня житлова площа. Майбутній патронатний вихователь має надати відповідний пакет документів. Термін перебування у патронатній родині – від трьох місяців до закінчення військового стану плюс один місяць. За більш детальною інформацією можна звертатися до управління служби у справах дітей департаменту соціальної політики міськради: 066-973-22-76. 

 Фото Володимира Федоріщева.

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: