Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Дніпро – лідер з працевлаштування: де знайти роботу у нашому місті

Днепр – лидер по трудоустройству: где найти работу в нашем городе

Сьогодні у нашому місті офіційну роботу мають понад пів мільйона людей. До повномасштабного вторгнення рф їх було близько 360 тисяч. У тому числі  працевлаштовано 60 % вимушених переселенців, які опинилися у Дніпрі. Це найкращий показник в Україні.

При цьому багатьом підприємствам міста потрібні працівники. Роботодавці пропонують досить високу зарплату, але не можуть знайти фахівців. Чому так сталося? Де в Дніпрі знайти роботу? На яку зарплату можна розраховувати? В темі розбиралися журналісти «Нашого міста».

Скільки зараз безробітних у Дніпрі

Кілька десятиліть тому не працювати було грішно та небезпечно. Дармоїди прирівнювалися до алкоголіків і хуліганів і могли отримати реальний тюремний термін. Ситуація кардинально змінилася в 1990-х, коли вимушеними дармоїдами стали мільйони громадян, які втратили роботу і позбулися єдиного джерела існування. Без жодного кримінального кодексу стало зрозуміло, що більшості українців робота життєво необхідна.

Але після початку війни з рф і особливо після повномасштабного вторгнення в Україну багато хто став вимушеними безробітними. Тільки у Дніпрі таких були тисячі.

А кого взагалі вважати безробітними? Згідно з Законом України «Про зайнятість населення», безробітний – це особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи. Скільки їху Дніпрі?

– За даними центру зайнятості кількість офіційних безробітних у місті на 1 лютого 2024 року становила 754 особи, — зазначає Тетяна Янушкевич, очільниця  Інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради. – Але на початку повномасштабного вторгнення у Дніпрі було офіційно на обліку понад 3,5 тисячі містян.

Дніпро – лідер з працевлаштування: де знайти роботу у нашому місті

Звісно, що така позитивна статистика не з’явилася сама собою.

У 2022-м працевлаштуватися було непросто

У перший же день повномасштабного вторгнення у Дніпро ринули потоки біженців. Багато хто потребував не тільки даху над головою, а й роботи. Але працевлаштуватися у 2022-му було непросто. Ринок праці обвалився як картковий будиночок. Весною того року проблематично було стати навіть трамвайним кондуктором. Пощастило щасливчикам. Наприклад, таким як Валентина Підлісна із Мирнограда Донецької області. Вона переїхала до Дніпра вже 24 лютого.

Дніпро – лідер з працевлаштування: де знайти роботу у нашому місті

– Того лютневого ранку прибіг син і сказав: “Мамо, треба терміново їхати”, – розповідає Валентина. – Виїжджали всією великою родиною. Поїхали з онуком, двома вагітними невістками. Народжували вони вже у Дніпрі. Потрібно було винаймати житло і, звичайно, мені була потрібна робота. Але знайти її довгий час не виходило. У своєму місті працювала старшою медсестрою, а тут мені відмовляли. Можливо, через мій вік чи через те, що зверталась, в основному, до приватних установ. Влаштуватися на роботу вдалось лише у листопаді 2022-го, чому дуже рада. Зараз також працюю старшою медсестрою.

Зрозуміло, у кожного, хто втратив роботу, своя історія. На щастя, ситуація з працевлаштування поступово почала змінюватися на краще.

Один з кращих роботодавців – Дніпровська міська рада

Допомоги потребують насамперед вимушені переселенці. Відсоток працевлаштованих ВПО постійно зростає. Це сталося завдяки  в тому числі і відкритому в Дніпрі першому муніципальному телеграм-каналу https://t.me/Work_DniproUA

 – Наша інспекція створила цей канал, завдяки якому було працевлаштовано понад  25 тисяч людей, – зазначає Тетяна Янушкевич. – Особлива увага приділяється саме працевлаштуванню ВПО. До вересня 2022 року кількість працевлаштованих переселенців у Дніпрі була меншою за 10%. А з минулої осені ситуація кардинально змінилася. Вже навесні 2023 року у місті працевлаштувалися 35 % вимушених переселенців працездатного віку. Нині ж до 60 % ВПО, що зупинилися у нашому місті мають роботу. 

Де саме знаходять роботу мешканці Дніпра? Як з’ясувалося, один з кращих роботодавців міста – Дніпровська міська рада.

– Від початку повномасштабного російського вторгнення у департаменти, управління, комунальні підприємства та заклади  міськради працевлаштовано  майже   8 тисяч осіб, з них до  тисячі внутрішньо переміщених, – констатує очільниця Інспекції з питань праці та зайнятості населення. – Зокрема, підрозділи та заклади департаменту охорони здоров’я  за час повномасштабних бойових дій дали роботу 3 463 особам, а у  підрозділах департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради працевлаштувалися 2 030 людей.

Серед лідерів роботодавців – торговельні мережі

Багатьом переселенцям Дніпра довелося змінити професію. Сьогодні ландшафтні дизайнери або, наприклад, менеджери з міжнародних перевезень не найзатребуваніші вакансії. Потрібні касири, продавці-консультанти, охоронці. Хоча за таку роботу платять не космічну зарплатню, проте вона відносно проста і зрозуміла. Головне, потрібна! Більшість магазинів торгових мереж “Варус”, “Сільпо” та “АТБ” чекають на таких працівників. Сьогодні вони є лідерами з працевлаштування. Багато людей із задоволенням користуються їхніми пропозиціями.

– Приїхала з Рубіжного Луганської області, де працювала оператором у міськгазі, – розповідає Людмила Юдіна, працівниця магазину “АТБ – маркет”. – Але ще у 1990-х працювала продавчинею. Тому вирішила влаштуватись сюди. Прийшла до магазину, пройшла співбесіду та стажування та у серпні 2023-го приступила до роботи.

Дніпро – лідер з працевлаштування: де знайти роботу у нашому місті

Є у супермаркетах і робота для чоловіків.

– У минулому мав чимало професій, – зазначає Олег Твердохліб, співробітник “АТБ-маркету”. – Остання робота – ландшафтні роботи. Не думав, що піду саме в “АТБ”. Чомусь зневажливо ставився до такої роботи. Але коли переїхав із Сєвєродонецька до Дніпра потрібно було терміново працевлаштуватися. Куди? Зрозумів, що продуктові магазини будуть потрібні завжди. Це стабільна робота! Прийшов сюди і не пожалкував.

Скільки платять за таку роботу?

–  З початку великої війни почався значний відтік персоналу, – розповідає Анна Ворошилова, начальник відділу навчання та розвитку персоналу ТОВ «АТБ-маркет». – Понад 4500 працівників звільнилися та поїхали за кордон, а ще понад 4300 пішли захищати Україну. Але на їхні місця прийшли нові люди. За минулі роки повномасштабного вторгнення тільки торговельні мережі працевлаштували понад 24 тисячі людей. Найбільше працевлаштовано у Дніпропетровській та Запорізькій областях. Але вакансії є! Щодо зарплат, то у Дніпрі продавець-консультант  отримує в середньому 14 тисяч гривень. Можна заробляти і набагато більше. Було б бажання!

Дніпро – лідер з працевлаштування: де знайти роботу у нашому місті

Топ-менеджер “АТБ – маркет” зазначила, що на підприємствах працевлаштовують і людей з інвалідністю. Нагадаємо, що згідно з Законом «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік.

На промислових підприємствах пропонують зарплату понад 40 тисяч

Як зазначила очільниця  Інспекції з питань праці та зайнятості населення, сьогодні у Дніпрі є багато найрізноманітніших вакансій. Супермаркети у постійному пошуку касирів, продавців, кухарів, кондитерів, вантажників і т. д.  Потрібні фахівці у медичних  закладах, у школах та вишах та багато ще де

За підтримки  ПРООН та фінансування міжнародних партнерів з 2022 року проходить перекваліфікація на найзатребуваніші спеціальності:  кондитери, піцайоли, касири, швачки, електрогазозварник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, оператор поштового зв’язку, контролер-касир, перукар.

Але найбільша потреба існує у промисловому секторі. Дуже не вистачає  вузькопрофільних фахівців на заводах. Деякі підприємства пропонують високу зарплату, а ось знайти робітників не можуть.

– За роки війни чимало наших співробітників пішли захищати Україну, багато хто виїхав за кордон, – констатує Тетяна Хансель, директор з персоналу великого промислового підприємства. – Тому кадрова проблема для нас стоїть дуже гостро. Роботи багато, а людей не вистачає. Зарплати хороші: наладчик верстатів ЧПУ – у середньому 40 тисяч гривень, токар – 30 тисяч, інженер-технолог – 20-25.

Дніпро – лідер з працевлаштування: де знайти роботу у нашому місті

На сьогодні підприємство має вакансії: налагоджувач верстатів та маніпуляторів з програмним керуванням, оператора верстатів з ПК (можливе навчання), токарів, слюсарів-ремонтників, обмотувач елементів електричних машин(намотка двигунів змінного струму), електромонтерів з ремонту та обслуговування електрообладнання і не тільки.

Після війни зростатиме потреба в робочих руках

Подбати про майбутнє треба вже сьогодні. За підрахунками Кабміну у найближчі роки Україна відчуватиме брак 4,5 млн працівників. Велика надія на українців, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року. Але ж коли вони повернуться?

– За офіційною інформацією уряду з 6,2 млн повернутися планує половина, але за умов завершення війни, наявності добре оплачуваної роботи та вищого рівня життя, – резюмує Тетяна Янушкевич. –  Тому роботодавцям потрібно вже сьогодні переглядати рівень зарплат, аби забезпечити свої підприємства робочою силою.

Цілком слушна думка, з якою напевно погодяться дніпряни. Щоправда, поки що у нас найсерйозніше завдання. Перемогти загарбників. Вистояти та вижити. І зараз, звичайно, дуже важливо допомогти людям, які опинилися без роботи та коштів. Допомогти і дніпрянам, і тим, хто з волі долі опинився в нашому місті. Всі вони наші люди, про  що наголосив міський голова Борис Філатов.

– Це наші люди. Нам треба їм допомагати. Це дає поштовх до економіки міста. Ми приймаємо дуже багато людей на роботу до комунальних підприємств, бо там потрібні робочі руки. Але й держава має приділяти увагу ситуації із вимушеними переселенцями, – зауважив мер.

Нагалаємо, раніше ми писали: Генератори, спецтехніка та проєкти відновлення: міський голова Дніпра зустрівся з представниками японського JICA.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: