Skip to content

“Я буду крізь сльози сміятись”: 25 лютого народилася Леся Українка

25 лютого 1871 року в родині дворян у Новограді-Волинському Житомирської області народилася Леся Українка. Щороку в цю дату ми згадуємо талановиту поетесу, чий внесок в українську літературу неможливо оцінити. На її творах виросло не одне покоління українців, а її вірші настільки актуальні, ніби написані сьогодні, пише «Наше місто».

У творчій спадщині Лесі Українки – патріотична та любовна лірика, драми, поеми, збірки українського фольклору, публіцистичні твори. Леся не тільки писала власні твори, але й займалася колекціонуванням і збереженням творів народної творчості. 

Дніпро розташований далеко від малої батьківщини Лесі Українки, але він безпосередньо пов’язаний з історією її родини. Відомий історик і перший директор Дніпропетровського історичного музею, академік Дмитро Яворницький протягом усього життя підтримував дружні стосунки з родичами поетеси. Він листувався з її матір’ю, письменницею Оленою Пчілкою, яка вперше побувала в Катеринославі ще 1891 р.

Своє життя сестра Лесі Українки пов’язала з Катеринославом на цілих десять років – тут вона жила з чоловіком і маленьким сином Михайлом. Сама Леся Українка у Катеринославі була тільки проїздом, під час подорожі до Криму 1891 р. Вона побувала на дніпровських порогах, які згадувала у своїх творах.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: