Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Перший день великої війни: легендарний дніпровський скульптор Володимир Небоженко згадує початок повномашстабного вторгнення

Легендарний дніпровський скульптор, народний художник України Володимир Небоженко пам’ятає ще Другу світову війну. Пам’ятає і визволення Дніпропетровська, хоч у жовтні 1943-го нашому талановитому землякові було лише два роки. Про свої почуття у перший день повномасштабного вторгнення митець розповів сайту «Наше місто».

У ніч на 24 лютого скульптор, як й имсячи дніпрян, прокинувся від вибухів.

– Добре пам’ятаю, як біля нашої хати фашистська бомба вирила величезну вирву, – згадує Володимир Павлович. – Звук від того далекого вибуху досі у вухах гримить. Але нинішня війна, здається, ще страшніша і підліша. У ніч на 24 лютого був удома і прокинувся від вибухів. Не злякався. Але було величезне розчарування, що це правда. Сталася страшна біда і я досі дивуюсь, як таке могло статися! Ні за якими людськими нормами та правилами це неможливо. У Дніпрі розпочалися «прильоти». Звичайно, не хотілося, щоб загинули мої найкращі роботи. Тоді їх почали закривати мішками з піском. Але ворожі атаки не завадили мені працювати. Руки в мене не опустилися, хоч напруга від війни посилюється. Приходжу до майстерні та працюю. Є надія та впевненість у перемозі Україні. Не можна не вірити в неї. Зло не повинно перемагати, і воно ніколи не перемагало.

Нагадаємо, що в лютому-березні 2022 року захисними мішками з піском закривали адміністративні будівлі, торгові центри, лікарні та школи. Укрили від ворожих снарядів і один із головних символів Дніпра – пам’ятник Олександру Полю, роботу над яким скульптор завершив у 2002 році.

Раніше ми писали про те, що Володимир Небоженко проаналізував як змінилося місто за 60 останніх років.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: