Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Слово – не єдина його зброя: вчитель історії з Дніпра став на захист України

У листопаді 2017 року до середньої загальноосвітньої школи №42 Дніпровської міської ради зайшов чоловік, який став невід`ємною частиною життя цього закладу. Це був Ярослав Костюченко  –  учитель історії, правознавства,  викладач курсу «Захист України». А зараз – захисник нашої країни – про це повідомляє “Наше місто”.

Він народився  у 1974 році  в місті Орджонікідзе Дніпропетровської області, спеціальність  викладача історії отримав у Дніпропетровському державному університеті в 1996 році. Ярослав Костюченко працював учителем історії  спочатку у Дніпропетровську, а потім  у Першотравенській школі. В 2021 році розпочав службу в органах Державної кримінально-виконавчої служби України,  але за чотири роки до того був прийнятий на посаду викладача «Захист Вітчизни» до СЗО школи № 42, яка зараз є ліцеєм.

-З перших днів роботи Ярослав Олексійович виявив доброзичливість у спілкуванні з колегами, – розповідає  Людмила Гожа – директорка ліцею № 42.  – Завжди позитивний і життєрадісний, він  був активним учасником усіх шкільних свят і заходів, підставляв дружнє плече під час вирішення складних ситуацій, надаючи правову та юридичну допомогу. У ліцеї  Ярослав Олексійович також викладав історію України, всесвітню історію та правознавство.  Глибокі знання з предмета, життєвий досвід, знання особливостей дитячої психології допомогли цьому вчителю стати цікавим для дітей, а його уроки – найулюбленішими.

З ініціативи Ярослава Костюченка в ліцеї функціонував гурток “Амурські тигри”, який був частиною міського  скаутського об’єднання «Скаути Дніпра», та молодіжне об’єднання  військово– патріотичного спрямування «Юні скаути».  Безумовно, все це сприяло інтелектуальному, духовному, фізичному, соціальному розвитку школярів. Гуртківці  були учасниками та переможцями заходів загальноміського рівня: різноманітних зльотів, трудових акцій з облаштування захаращених територій  та озеленення міста.  

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну Ярослав Олексійович залишив школу й пішов захищати Україну. З березня 2022 року він на фронті. «Викладач  предмета «Захист Вітчизни» не може не захищати її», – такі були слова вчителя та його власний вибір. Треба додати, що у Ярослава Олексійовича чудова родина, він – батько двох дітей. Старший син Валентин та молодша дочка Марія – студенти. Підтримує та повністю поділяє погляди чоловіка його дружина Юлія Іванівна.

Наразі ліцей підтримує зв`язок з Ярославом Костюченко через спілкування в соціальних мережах та месенджерах. Наш захисник у складі військової бригади бере участь у розмінуванні територій на Херсонщині. Доброю традицією стали його відеозвернення та привітання до колег та учнів ліцею. І вони не забувають про свого колегу та улюбленого вчителя.

Напередодні Дня Святого Миколая та до Дня Збройних Сил України учні ліцею, батьки та вчителі долучилися до акції “Скринька-оберіг для ЗСУ”, щоб подякувати нашим воїнам за те, що вони захищають Україну від російських загарбників. Власноруч виготовлене печиво, пряники, теплі шкарпетки, малюнки, листівки, обереги поїхали й до військової частини, де служить  Ярослав Костюченко.

У грудні 2023 року з нагоди відзначення Дня Збройних Сил України для старшокласників 42-го ліцею було проведено учнівську наукову конференцію “Збройні сили України: історична ретроспектива та сучасність”. Метою цього заходу було спонукати старшокласників до осмислення подій історії України, пробудити національну свідомість. Учні кожного класу готували та презентували свій погляд на окремий історичний етап становлення української армії, генерували ідеї, аргументовано висловлювали власні думки, проводили аналіз історичних явищ, пов’язавши події минулого із сучасним. 

На конференції був присутній і Ярослав Костюченко. Він звернувся до її учасників зі словами настанови про те, що саме  сьогодні молодь має стає тією рушійною силою суспільства, яка відчуває на собі найбільшу відповідальність за майбутнє, за відбудову країни після війни.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Освіта

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: