Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Вулиця королеви Єлизавети ІІ у Дніпрі: історія та сучасність

Вулиця королеви Єлизавети ІІ у Дніпрі: історія та сучасність

З початку повномасштабної агресії однією із перших країн, яка всебічно підтримала Україну, стала Велика Британія. У Дніпрі вирішили віддати шану туманному альбіону і перейменувати один з топонімів на честь видатного британського діяча. Саме так у нашому місті з’явилася вулиця імені королеви Єлизавети ІІ, -передає «Наше Місто».

Вулиця була відома ще до офіційного заснування Катеринослава. Тоді на цьому місці існувала козацьке поселення Половиця. Вулиця фігурує і на першому генеральному плані міста. Активний період її забудови – ХІХ століття. Тоді вона називалась Упорна.

У радянський час тут зводять типові будинки. Новий подих вулиця отримує на початку 2000-х років. Саме тут з’являються торговельно-розважальні та ділові центри, такі як «Мост-сіті», «Призма». Останній побудовано так, що вдалося зберегти фасад ХІХ століття. На вулиці працює консерваторія, апеляційний суд. Будівництво продовжується – зводиться ТДК «Перехрестя».

Щодо нинішньої назви вулиці. За словами голови робочої групи топонімічної комісії Дніпровської міськради Валентина Старостіна, громадськість бажала, щоб одна із вулиць носила ім’я британського прем’єра Бориса Джонсона. Однак, відповідно до чинного законодавства називати топоніми на честь нині живих людей не можна. Тому її і назвали на честь королеви, яка померла у вересні 2022 року.

Детальніше – у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали про жінок-вчених, які розвивають науку у Дніпрі.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: