Skip to content

Тяжко захворів через товстолоба: у Дніпропетровській області зафіксовано два випадки ботулізму

Ксенія Куземко

За місяць на Дніпропетровщині зафіксовано два випадки ботулізму.  Перший випадок стався у Нікопольському районі. Чоловік захворів після вживання сушено-копченої риби, яку купив у магазині. Другий випадок ботулізму зареєстровано у Новомосковську. Жінка захворіла після вживання консерви, яку знайшла у сміттєвому баку. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Відкритий.

Як повідомила головна спеціалістка Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева, за минулий рік було всього 5 випадків ботулізму в регіоні. Цьогоріч лише за місяць – вже два.

Так, на початку 2024 року у місті Новомосковськ було зареєстровано випадок ботулізму. 32-річний місцевий житель звернувся до швидкої допомоги з симптомами отруєння та неврологічними проявами. Як з’ясувалося, чоловік вживав у їжу рибну консерву без маркування, яку знайшов у сміттєвому контейнері.

На Нікопольщині зафіксовано другий випадок ботулізму. Чоловік вживав у їжу сушено-копчену рибу – товстолоба, що була придбана у магазині продовольчих товарів. Наступного дня у нього з’явилися перші симптоми захворювання: нудота, блювання, пронос, слабкість. Згодом симптоми посилилися. Проте, по медичну допомогу до сімейного лікаря постраждалий звернувся лише на третій день. У результаті, його у стані середньої важкості госпіталізували до лікувально-профілактичного закладу. Там чоловіку надали необхідну медичну допомогу та ввели протиботулінічну сироватку. Наразі постраждалий ще перебуває на лікуванні.

Нікопольським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено санітарно-епідеміологічне розслідування та інспектування суб’єкта господарювання після отримання екстреного повідомлення про випадок ботулізму. Встановлено, що хворий придбав рибу “на вагу”, без пакування та маркування.

Під час інспектування закладу було виявлено порушення вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів. На керівника магазину складено протокол про адміністративне правопорушення та ухвалено рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів.

Раніше ми писали, медики Дніпра закликають відмовитись від покупок на стихійних ринках.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: