Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Програма «єВідновлення»: з якими юридичними проблемами стикаються постраждалі у Дніпрі

Програма «єВідновлення»: з якими юридичними проблемами стикаються постраждалі у Дніпрі

Внаслідок «прильотів» знищуються та пошкоджуються будинки та квартири наших земляків. Минулого року стартувала державна програма еВідновлення, яка передбачає компенсацію за знищене чи пошкоджене житло.

Але при реєстрації у додатку Дія постраждалим дніпрянам нерідко відмовляють.

Про можливі юридичні проблеми у процесі оформлення заявки на компенсації журналісту «Нашого міста» розповіла юрист Анастасія Міхлевська.

Фахівці зазначають, що найчастіше проблеми виникають за відсутності документів на нерухомість та земельні ділянки. Така ситуація, на жаль, типова для мешканців приватного сектору, коли люди роками, а іноді й десятиліттями живуть, не оформляючи своїх прав на власність.

– Ми всі розуміємо, що зараз непрості часи, – зазначає Анастасія. – Тому радимо розібратися з документами на житло. Необхідно привести все у відповідність до законодавчих норм, переоформити те, що роками не переоформлялося. Раджу зробити копії у друкованому вигляді та в електронному.

Програма «єВідновлення»: з якими юридичними проблемами стикаються постраждалі у Дніпрі

Часто буває так, що люди добудовують, покращують свої будинки, але документально зміни не підтверджують. Отримати в таких випадках компенсацію на покращене житло не вдасться.

За словами головної юристки, трапляються випадки, коли в людини не вистачає документів, щоб підтвердити своє право на власність житла, чи приміщення в лізингу, чи придбане в іпотеку.

– У Дніпрі зафіксовано 240 звернень з питаннями щодо отримання компенсацій за зруйноване житло, – констатує Анастасія Міхлевська. – Крім відсутності правовстановлюючих документів, є й інші проблемні питання. Наприклад, людині, яка володіє 2/3 спільної власності відмовляють у реєстрації в Дії, при тому, що третина власності, що залишилася, належить вже померлій людині.

Про наявні недоробки функціоналу програми розробникам відомо і вони працюють над їх усуненням.

Раніше ми писали про те, що у Дніпрі майже 300 людей отримали компенсації за житло.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: