Site icon Наше Місто

Пенсія за вислугу років в Україні в 2024 році: кому призначають та розміри виплат

В Україні пенсії за вислугу років не є доступними для всіх, хто має довгий трудовий стаж. Цей вид пенсійного забезпечення призначений лише для певних категорій працівників, які протягом кар’єри стикаються з ризиком втрати професійної працездатності.  Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Пенсійний фонд України (ПФУ).

Пенсії за вислугу років – це особливий вид пенсійного забезпечення, доступний певним категоріям працівників, чия діяльність пов’язана з істотним зношенням організму та втратою працездатності.

Ось декілька прикладів таких категорій: співробітники авіації, працівники залізниць, військовослужбовці, прокурори.

Важливо зазначити, що на деяких підприємствах та посадах працівники можуть отримати пенсію за вислугу років до настання загального пенсійного віку.

Хто може отримати пенсію за вислугою років?

Пенсія за вислугою років доступна певним категоріям громадян, які досягли певного віку та мають необхідний стаж роботи.

Йдеться про 50 або 55 років для чоловіків і 45-50 років для жінок. При цьому одержувач повинен мати достатню кількість загального страхового стажу та стажу на конкретній посаді.

Професії, які дають право на пенсію за вислугою років:

Деякі професії мають пільговий вік виходу на пенсію, який обумовлюється вислугою років. Це означає, що для таких професій існує чітко визначений вік, за яким працівники можуть отримати пенсію, якщо мають необхідний стаж роботи у цій сфері.

Йдеться про такі спеціальності:

Під час звільнення з військової служби військовослужбовці можуть мати право на пенсію за вислугу років. Проте, існують різні варіанти:

Раніше ми писали, українським громадянам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію, виплачується соціальна допомога. Як її отримати у Дніпрі.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version