Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Чи може лампа для гель-лаку викликати рак: онколог з Дніпра розвінчав міф про манікюр

Манікюр з гель-лаком вже давно став невід’ємною частиною життя багатьох жінок. Проте, останнім часом в медичній спільноті знову розгорілася дискусія щодо безпечності цієї процедури. УФ-випромінювання, як відомо, є канцерогеном. Журналісти «Наше місто» запитали у онколога з Дніпра, чи може манікюрна сушарка викликати рак шкіри.

Виникнення онкозахворювання – складний процес із безліччю складових. Серед основних факторів виникнення раку шкіри вчені та лікарі вирізняють генетичну схильність, вплив ультрафіолетового випромінювання, попереднє пошкодження шкіри (травма, опік, захворювання), генетичні захворювання, тощо. Та навіть якщо у людини є декілька з цих факторів, стовідсоткової гарантії виникнення раку немає, каже лікар.

«Ми не маємо таких статистичних даних, але я вважаю, що таке випромінювання не може призвести до раку шкіри. Немає факторів, які можуть спричинити ушкодження», – сказав завідувач обласним мамологічним центром КП «Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер» Сергій Приходько.

Вчені стверджують, що ультрафіолетові лампи, якими сушать нарощені нігті та гель-лак, бувають двох видів – люмінесцентні та світлодіодні (LED). Обидва види випромінюють хвилі УФ-А (UVA) – потенційно небезпечні та канцерогенні. У той же час, наша шкіра має роговий шар і клітини меланоцити, які виробляють пігмент, щоб захиститись від ультрафіолету.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Дніпрі клієнтка напала на майстра манікюру.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: