Skip to content

50 років тому: як у Дніпрі будувалися знамениті 16-ти поверхівки на ж/м Сонячний

Ксенія Куземко

На лівому березі Дніпра знаходиться житловий масив із теплою та світлою назвою – Сонячний. З місцевої набережної відкривається одна з найкращих панорам на місто, що робить це місце улюбленим для фотосесій та прогулянок серед городян. Оригінальними спорудами житлового масиву є чотири 16-поверхові панельні будинки, повернутих до Дніпра торцевою частиною і вкриті жовтою плиткою. 2024 року будинкам на Сонячній Набережній виповнилося 50 років. На честь цієї знаменної події у мережі згадали історію будівництва цих багатоповерхівок та поділилися рідкісними фотографіями, пише «Наше місто» з посиланням на групу у фейсбуці «Сонячний Дніпро».

Мало хто знає, що будувати їх почали за проектом панельної 16 поверхи з Владивостока. Будували швидко, як було на той час у Союзі, працювали постійно два крани. За добу монтували до 3 поверхів. Ці будинки були новинкою для Дніпра. У 1974 році всі 4 будинки вже були збудовані.

Проектом також передбачалося збудувати ще чотири. Багато хто думає, що будувати почали з першого будинку №14, але це не так. Першим з’явився будинок №44 (третій від початку, де зараз Ощадбанк).

Далі будинок №34 (АТБ), та №14. Останнім був будинок №60. Майже в цей час почали будувати такі ж будинки і на Перемозі, але вони трохи відрізняються дизайном балконів. За кілька років збудували прибудови. У 1979 почали з будинку №60, і потім спочатку №14, №34 та останнім №44.

Раніше ми писали, що післявоєнний Дніпро стане містом-мрією: архітектори та городяни обговорили концепцію розвитку мегаполісу.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: