Skip to content

Конфіскація транспорту та електронні повістки: які зміни передбачає новий законопроект про мобілізацію в Україні

Конфіскація транспорту та електронні повістки: які зміни передбачає новий законопроєкт про мобілізацію в Україні

30 січня Кабмін передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію, який значно відрізняється від попереднього. Тепер для військовозобов’язаних діятимуть нові правила, – передає «Наше Місто».

Оновлена версія законопроєкту про мобілізацію передбачає суттєві зміни, в порівнянні з минулим законом. Вони проявляються переважно в жорстких обмеженнях у правах порушників законодавства. Тим не менш, за словами адвокатки Марини Бекало, такі обмеження будуть відбуватися в рамках судового провадження.

Новий порядок про перетин кордону

Законопроект передбачає зобов’язати військовозобов’язаних осіб надавати в пункті перетину кордону військово-обліковий документ, у якому мають бути відмітки про взяття на облік або виключення з нього.

Таким чином всі військовозобов’язані мають протягом 60 днів від початку мобілізації уточнити свої облікові дані через Центр надання адміністративних послуг, електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або безпосередньо в ТЦК СП.

Електронні повістки

У законопроекті запропоновано ввести в дію порядок вручення повісток через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста. Окрім того, в електронному кабінеті буде визначитися порядок вручення повістки, за яким днем відбувається вручення та отримання повістки під підпис.

«Якщо повістка надсилається через електронний кабінет, днем вручення повістки вважатиметься час отримання електронного сповіщення в ТЦК СП про її доставлення або не пізніше 17 годин від моменту надсилання повістки в електронний кабінет», – пояснює адвокатка Марина Бекало у коментарі ТСН.

Алгоритм призову на проходження військово-лікарської комісії

До сьогоднішнього дня порядку надання відстрочки не передбачено. Тому у новому законопроекті Кабмін зобов’язаний розробити чіткий порядок та алгоритм призову військовозобов’язаних осіб, надання відстрочки та організації військово-лікарської комісії.

Покарання ухилянтів

Новий законопроект передбачає накладання судом тимчасових обмежень щодо порушників законодавства про мобілізацію. Тепер ухялянти мають бути обмежені не тільки у виїзді за кордон, а й у праві керування автомобілем. Також для порушників буде проведено накладання арешту на рахунки у фінансових установах, електронних гаманцях, депозитних рахунках.

Нові підстави для відстрочки

Конфіскація транспорту та електронні повістки: які зміни передбачає новий законопроєкт про мобілізацію в Україні

Стосовно догляду за дітьми

За новим проектом про мобілізацію відстрочку за підставою перебування на утриманні трьох і більше дітей можливо отримати лише в разі відсутності заборгованості по аліментах, яка не перевищує суми платежів за три місяці.

Також тепер право на відстрочку стосовно неповнолітніх дітей отримують лише військовозобов’язані особи, які мають дитину до 18 років, за умови, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або оголошений померлим.

Стосовно догляду за рідними, які мають інвалідність

Відстрочку можуть отримати також військовозобов’язані, у яких серед членів родини є особи з інвалідністю І та ІІ групи, але з певними особливостями:

І групи інвалідності члени родини першого ступеня споріднення (батьки, другий із подружжя, діти) за умови здійснення постійного догляду за такою особою. Також другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки) за умови відсутності у таких осіб родичів першого ступеня споріднення.

ІІ групи інвалідності члени родини першого ступеня споріднення, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд.

Стосовно здобувачів освіти

Право на відстрочку будуть мати студенти денної або дуальної форми освіти і ті, хто здобуває рівень освіти вищий, за їх попередній.

Але це не стосується аспірантів які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб.

Відстрочка для осіб з інвалідністю будь-якої групи

Люди з інвалідністю всіх груп залишаються звільненими від служби.

Відстрочка для захисників, які були звільнені з полону

Військові, які були звільнені з полону мають право на відстрочку. Їхня мобілізація можлива лише за їхньої згоди.

Поважна причина для ігнорування повістки

За новим законопроектом причини для неприбуття до ТЦК за повісткою можуть бути такими: перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути в зазначені пункт і строк; смерть його близького родича (батьків, дружини, чоловіка, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

Проте, у будь-якому з цих випадків потрібно повідомити про обставини неприбуття ТЦК та документально підтвердити протягом трьох діб від дати неприбуття у призначений у повістці день і час.

Додаткові зміни

За новим законопроектом вже від 2025 року замість строкової військової служби запроваджується обов’язкова базова загальновійськова підготовка для громадян чоловічої статі віком від 18–25 років у закладах освіти.

Чоловіки призовного віку, які були визнані як обмежено придатні, мають пройти переогляд комісії протягом дев’яти місяців від дня набрання чинності закону.

Військовозобов’язані чоловіки, яким було встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп після 24 лютого 2022 року, до кінця 2024 року підлягають переогляду на придатність до військової служби. Але це не стосується осіб, кому була встановлена інвалідність за наслідками захворювань, поранень, травм, контузій, каліцтв, одержаних під час захисту України, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації.

У разі бажання отримати закордонний паспорт чоловіки повинні пред’явити військово-обліковий документ. Також, за новим законопроектом, чоловіки повинні за потреби пред’являти в публічних місцях військово-обліковий документ представникам ТЦК СП та поліції.

Раніше ми писали, як масова мобілізація водіїв сміттєвозів вплинула на вивіз відходів у Дніпрі. Також ми писали про те, кому дадуть бронь, а хто може її втратити у 2024 році.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: