Site icon Наше Місто

У Дніпрі український народний танець “поставили” на пуанти

народний танець на пуантах

Щоб стати на пуанти потрібно лише бажання танцювати та працювати над собою, – запевняє мене відомий у Дніпрі хореограф Наталя Демченко. Вона “поставила” на пуанти український народний танець, надавши йому вишуканості, та стала автором цілого репертуару, який виконує колективу класичного танцю “Подих”.  Про це пише Наше місто.

Старший викладач Наталя Демченко щодня працює з дівчатами, які вчаться на відділенні народного танцю у Дніпропетровському фаховому мистецько-художньому коледжі. Жінка робить неймовірне – більшість дівчат ніколи не мали досвіду класичної хореографії та не стояли на пуантах, але вже за два місяці навчання вони роблять свої перші кроки у балетних туфлях з дуже тонкою підошвою і твердими кінчиками, які дозволяють танцівниці здійнятися над сценою. 

Ми танцюємо стилізовану класику – вона легше, адже у класичному танцю дуже великі вимоги до фізичного стану балерини. Я намагаюсь використати такі прийоми, щоб дівчата виглядали прекрасно. Намагаюся у кожної дівчини знайти сильну сторону – використати її так, щоб на це було приємно дивитися, – пояснює Наталя Демченко.

І це справді вдається, виступи дівчат заворожують й змушують глядача затримувати подих. 

16-річна дніпрянка Ганна ніколи не займалася класичною хореографією її захопленням були східні танці. Й лише коли дівчина вступила до коледжу, з’ясувалося, що вона здатна опанувати й елементи класичного балету.

Коли Наталя Іванівна сказала, що будемо стояти на пуантах, я прямо загорілася цим. Це було щось неймовірне, дитяча мрія. Не можу сказати, що я досконало тримаюсь на пуантах, але танцюю й це великий крок вперед для мене, – каже Ганна.  

Свої перші враження від пуантів дівчина згадує, як шок. Як на них можна танцювати?

Вперше коли зняла пуанти , подивилася на пальці – складно. Але я так й уявляла це собі. Потім потроху звикаєш до цього навантаження. Якщо правильно розім’яти стопи, а за цим Наталя Іванівна дуже слідкує, то все добре, – каже Ганна.

16-річна Настя з трьох рочків займалася повітряною акробатикою та художньою гімнастикою, а зараз знайшла себе у народному танці на пуантах. А ось у її подруги Аліни був досвід і у народному танці, і класичній хореографії. 

У Наталі Демченко, художнього керівника та хореографа-постановника колективу класичного танцю “Подих”, за плечима добротна освіта з класичного танцю та 10 років роботи в легендарному академічному народному колективі “Славутич”. Вона нагадує, що насправді український балет, який завжди мав яскравий національний колорит, існує з другої половини ХІХ століття. Але колектив “Подих” все ж став новатором.

Я змогла з великої балетної форми балетного мистецтва винести маленьку форму хореографічного номеру і завдяки тому, що ми з дівчатами дуже багато виступаємо, ми популяризуємо класику і народний танець.. І ми можемо в цій маленькій хореографічній формі взяти ті образи, ті сюжети, які  в балетному мистецтві не так помітні. В цьому мій напрямок та моя новизна, – каже хореограф.

Дівчата з “Подиху” танцюють 13 номерів – жодного схожего, кожен з них особливий, несе свій настрій, сюжет, свою думку. Вони народжуються з українських легенд та казок під музику українських композиторів.

Номер “Ой верба, вербиченька” поставлений за легендою, згідно з якою закохана у козака дівчина перетворюється на вербу після того, як батько не дозволив ій одружитися з коханим. 

Це загальний образ дівчини, яка перетворюється у дерево. Є багато легенд про те, як дівчина перетворюється то у вербу, то у калину, – додає Наталя Демченко.

“Подих” був заснований у 2016 році, а 28 лютого 2022-го мав відсвяткувати своє п’ятиріччя, але цьому завадила війна. Вона не лише позбавила юних танцівниць першого ювілею ансамблю, а й ускладнила навчання – тривалий час студенти працювали дистанційно. Також стало складніше їздити на фестивалі, де “Подих” завжди мав успіх. Зараз дівчата обмежені виступами лише у Дніпрі. 

Нагадаємо, раніше ми писали,як у Дніпрі працює унікальна хореографічна школа.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version