Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Скільки тієї зими: у Дніпрі зафіксували антирекорд зимової погоди

Супрун Юлія

Зима у Дніпрі

Лише два тижня Дніпро живе в умовах справжньої зими. У цьому сезоні метеорологічна зима рекордно затрималася – її зафіксували лише 8 січня, коли середньодобова температура нарешті перейшла через 0 градусів у бік зниження. Це стало черговим антирекордом зимової погоди. До цього року найпізніший прихід  метеорологічної зима був 28 грудня 2015 року. А найранніший – 5 листопада 1994 року. Що відбувається із дніпровськими зимами розбирався кореспондент “Нашого міста”.

Зима у Дніпрі

Фото: Валерій Кравченко

Зими стають теплішими, опади переважно у вигляді мокрого снігу, сніговий покрив нестійкий, а найстрашніше для метеозалежних людей – це температурні гойдалки. Так виглядає сучасна зима на відміну від 80-х років минулого століття, коли у багатьох дворах Дніпра майже всю зиму працювали для дітей ковзанки, снігові горки й навіть хокейні коробки.

Зима у Дніпрі 40 років тому

Фото: Володимир Рязанов

Ось і зараз ми переживаємо черговий розбіг температур від – 8 градусів морозу до +9.

Морозні рекорди тримаються понад 80 років

Зима у Дніпрі

Щороку зима у Дніпрі встановлює справжні антирекорди, каже начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак. Минулої зими, 19 січня 2023-го температура повітря слала +12 градусів – таким чином був перекритий температурний рекорд 70-річної давнини (у січні 1953-го зафіксували +9,6 градусів). Рекорди найнижчих температур були зафіксовані у Дніпрі у першій половині минулого століття та досі залишаються неперевершеними.

Рекорди найнижчих температур Дніпропетровщини за часи спостережень з 1886 року

  • 38,2 градусів морозу – січень 1940 року
  • 29 градусів морозу – 29 грудня 1939 року 
  • 30 градусів морозу – лютий 1954 року

Синоптики кажуть, що остання достатньо холодна зима на Дніпропетровщині була у 1987 році, а після цього зимовий період почав ставати все більш м’яким. Це призвело до того, що на Дніпропетровщині до теплого періоду додалися ще 10 днів. 

В останні 10 років середньомісячні температури зимових місяців були переважно вище норми. Середньомісячна температура січня за 30 років зросла майже на два градуси, лютого – майже на півтора, грудня – на 0,3. А середня річна температура Дніпропетровщини виросла на один градус. Це дуже багато. Коли на 0,1 градуса зростає середня температура – це плюс один день до теплого періоду. Тобто у нас в середньому на 10 днів теплий період став довший, – розповів Василь Гринчак.

Чому зими стають більш теплими

Основна причина більш теплих зим на планеті – це глобальне потепління, викликане викидами парникових газів від спалювання викопного палива. Ці гази утримують тепло в атмосфері, що призводить до підвищення середньої глобальної температури. 

Згідно з даними Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (МГЕЗК), глобальна температура зросла на 1,1 градуса Цельсія з початку промислової революції. Це підвищення температури призвело до багатьох змін у кліматі, включаючи потепління зим.

У Європі середня температура зими зросла на 2,2 градуса Цельсія за останні 100 років. У США середня температура зими зросла на 1,8 градуса Цельсія за той же період.

Зима у Дніпрі

Парниковий ефект, потепління, клімат, нагрів океанів, вони не встигають охолодитися й в останні роки дуже рідко холодне арктичне повітря спускається до наших широт. В цьому році нам, можна сказати, пощастило порадіти снігу, – додав Василь Гринчак.

Теплі зими мають ряд наслідків для навколишнього середовища та суспільства. Вони можуть призводити до більш тривалого періоду вегетації рослин, сприяти поширенню шкідників та хвороб рослин, стати причиною підвищення рівня води в річках та озерах та повеней. А зменшення кількості снігу та льоду, що може мати негативний вплив на екосистеми, які залежать від цих ресурсів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні через 20 років може взагалі зникнути зима: несподіваний прогноз.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: