Skip to content

Унікальна пошукова операція на Донеччині: кінологи з Павлограду шукали людей під завалами

Унікальна пошукова операція на Донеччині: кінологи з Павлограду шукали людей під завалами

Павлоградський пошуково-рятувальний кінологічний загін «Антарєс» працює в жахливих, надлюдських умовах на Донеччині. Пошуковці разом зі своїми вірними чотирилапими шукають живих людей та загиблих під завалами, – передає сайт «Наше місто» з посиланням на Дніпро Оперативний.

У місті Селидове Покровського району щодня небезпека. Окупанти здійснюють обстріли, ракетні удари, бомбардування. У таких складних та небезпечних умовах наразі працює Павлоградський пошуково-рятувальний кінологічний загін «Антерєс». Тут шукають рештки тіла жінки, у будинок якої влучила ракета.

Очільниця пошуково-рятувального загону каже, що «Антарєс» спеціалізується на пошуках як живих людей, якщо вони є, так і на пошуках тіл загиблих та решток, навіть найменших.

«Ми приїхали допомогти поліції і ДСНС і родичам людей, в яких тут сталося горе», – каже Лариса Борисенко.

До лінії фронту тут лічені кілометри, тому окупанти постійно обстрілюють прифронтове місто. За словами місцевих, тут ворожі атаки відбуваються кожен день. При цьому, армія рф здебільшого обстрілює райони саме опівночі.

«Б’ють по всіх районах – і по центру міста, зруйновані і багатоповерхові будинки, страждає приватний сектор, навчальні заклади. От нещодавно була атака – руйнації піддались, маємо інформацію про травмованих людей», – розповідає Інспектор відділу комунікацій поліції Донецької області Павло Дяченко.

У пошуково-рятувальному кінологічному загоні вже звикли до постійних обстрілів, оскільки рятувальники тут працюють постійно. За словами очільниці «Антарєс», пошукових операцій дуже багато і вони регулярні – як з пошуків живих, так і загиблих. Буває й таке, що пошукачі приїжджають на місце проведення операції і знову їдуть на ще одне.

«Рік завершувався так, що ми з поліцією працювали 3 дні на пошуках бабусі, яка забігла до лісу, і паралельно були прильоти в Дніпрі, і ми виїжджали і на Дніпро. І знов їхали шукати ту бабусю. Вона, на щастя, жива залишилась. Таке буває постійно. Я так намагалася підрахувати, якийсь звіт зробити. За минулий рік ми в залученнях пробули, здається, 142 доби. Тобто, волонтери нашого загону 142 доби провели в залученнях», – розповідає Лариса Борисенко», – ділиться пані Лариса.

Як працюють чотирилапі рятувальники

Для такої складної роботи пухнасті пошукові мають бути не лише розумними, а й фізично розвиненими. Собаки мають вміти балансувати на складних ділянках завалів, а також у них не повинно бути вродженої зооагресії і агресії до людей. Їх тренують розрізнювати запахи решток різного ступеня розкладання.

До загону на випробування та навчання потрапляли собаки, які не підходили через свої психологічні особливості. Тоді фахівці виключали їх з програми. Також будь-які собаки, навіть найдосвідченіші, втомлюються. Для того, аби вони відпочили, пошуковці починають гратися із чотирилапими.

«Якщо ми бачимо, що наші собаки втомились, ми починаємо з ними гратися. І це так жахливо виглядає на прильотах, коли багато людей. Навіть в Дніпрі, в Запоріжжі, коли ми виходили з завалу. Люди плачуть, а ми граємось з собаками. Але це необхідна частина нашої підготовки і саме роботи з нашими собаками», – розповідає про підопічних очільниця загону.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: