
Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, нудоту, блювання, діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення та втрату свідомості. Відтак симптоми харчової алергії варіюються від легкого дискомфорту до реальної загрози для життя, пише «Наше місто».
Харчова алергія – це надмірно виражена імунологічна реакція організму на певні харчові продукти. Вона може виявитись раптово у будь-якому віці, тож у періоди святкових різносолів, вірогідність алергічних реакцій помітно зростає.

Симптоми зазвичай з’являються у період від кількох хвилин до двох годин після вживання алергенів.
Найбільш алергенні продукти:
- цитрусові;
- морепродукти;
- мед;
- шоколад;
- горіхи.
“Єдиний спосіб контролювати харчову алергію – це уникати споживання алергенів. Тому, якщо ви підозрюєте, що у вас є це захворювання, обов’язково проконсультуйтеся з алергологом, щоб визначити, на які продукти у вас алергія. Потурбуйтесь заздалегідь про відсутність продуктів, що викликають алергію у ваших близьких, на святковому столі, і нехай Новий рік принесе вам лише приємні емоції!”, – розповідає Лариса Аркадіївна, сімейна лікарка Дніпровської амбулаторії.