Site icon Наше Місто

Від найстаршої кам’яної садиби до першої пішохідної вулички в центрі: як у Дніпрі з’явився Катеринославський бульвар

Новини Дніпра: Катеринославський бульвар історія

У самісінькому центрі Дніпра знаходиться одна з найкрасивіших пішохідних вуличок міста – Катеринославський бульвар. Він давно став одним з улюблених місць для піших прогулянок та романтичних зустрічей. Але мало хто задумувався над тим, яка ж історія в цього місця. Що раніше було на місці сучасних ресторанчиків та торгово-ділових центрів. Журналісти «Наше місто» поспілкувалися з дніпровським істориком Святославом Чируком, який занурив нас в давню історію бульвару.

Великий яр замість вулиці

За словами історика, з давніх-давен практично через всю вулицю Виконкомівську пролягав великий яр, через який протікала річка Жабокряч (або Жабокрячка). Вона впадала у річку Дніпро.

«Проблема була в тому, що яр був прямо перед пагорбом і його було досить важко долати. На початку ХІХ століття там навіть був побудований спеціальний місток. Фактично, верхня частина міста, коли будувався Катеринослав, була фізично відрізана від нижньої частини цим яром», – розповів Святослав Чирук.

Яр цей відомий під таким назвами – Жандармська балка, Казначейська балка та Довгий байрак. Історик зазначив, що в перших планах міста Катеринослава Довгий байрак розглядався як західна межа міста.

Перша кам’яна садиба

Приблизно у 1835 році на нинішньому Катеринославському бульварі з’являється одна з перших кам’яних садиб Катеринослава. Садиба Луцького.

«Гершко Лейбович Луцький – це купець першої гільдії гласної міської думи. Він був євреєм за походженням. Орієнтовно в 1828-1830-х рр. він придбав земельну ділянку. Його садиба – одна з перших кам’яних будівель міста», – зазначив Святослав Чирук.

Проте через кілька десятиліть на місці садиби з’явилася будівля міської управи, а вся вулиця стала Управською.

«Приблизно в 1873 році цю садибу виставили на торги. Її придбали для побудови на її місці будівлі міської управи. До цього вона розміщувалася у невеличкій будівлі в районі нинішнього Троїцького базару. Нова будівля міської управи поєднувала в собі поліційну дільницю, пожежну дільницю і, власне, міську управу. Крім того, у підвалі розміщувався міський банк. Також над будівлею міської управи добудували триповерхову дерев’яну пожежну каланчу», – розповів дніпровський історик.

В 1870-х р., коли почали будівництво цієї управи, Довгий байрак почали засипати, оскільки він заважав будівництву.

«Зрізали частково гору, засипали байрак. Таким чином вирівнювали місцевість. Так з’являється нормальна ділянка, де можна було ходити та будуватися. Саме тоді Управська вулиця і починає активно забудовуватися. Від будівлі Дніпропетровського коледжу культури та мистецтв до кінця Катеринославського бульвару – все це були будівлі міської управи, – розповів історик. – Це був комплекс будівель. Там де зараз центр SOHO, було 7 будівель міської управи. Там були сараї, стайні, архів поліції тощо. Чи були житлові будинки на тій вулиці – не відомо».

В 70-х рр. ХХ століття будівля виконкому переїхала, коли була побудована нова будівля міської ради. Чому виникла така потреба? Бо стара будівля вже не вміщувалася в ті приміщення, які були раніше. За радянських часів депутатський корпус налічував  300 осіб.

У 1923 році вулицю Управську було перейменовано на Виконкомівську. Чому саме вулиця Жандармська, Управська, а нині – Виконкомівська? Саме через те, що там розміщувався будинок міської управи.

Як виник бульвар

Нинішній Катеринославський бульвар з’явився у не дуже далекому 2004 році шляхом відокремлення частини Виконкомівської вулиці.

Тобто майже 20 років тому ділянка вулиці між проспектом Дмитра Яворницького та вулиці Шевченка перетворюється у першу пішохідну зону в центральній частині Дніпра (якщо не враховувати набережну).

Як і в давнину, бульваром проходить межа між Шевченківським та Соборним адміністративними районами міста.

До речі, це одна з найкоротших вулиць Дніпра. Її довжина всього 160 метрів.

Катеринославський бульвар отримав свою назву в пам’ять про стару назву нашого міста – Катеринослав. Проте у Дніпрі, як і по всій країні, триває активна декомнуізація та дерусифікація назв міських вулиць, проспектів та провулків.

У зв’язку з цим бульвар планують перейменувати у Кельнський. На честь німецького міста-побратима Кельна, громада якого активно допомагає нашому місту під час повномасштабної війни.

Остаточне рішення щодо перейменування ще не прийняте. Тож слідкуйте за нашими новинами, аби першими дізнатись, про нову назву популярної пішохідної вулички.

Архівні фото Валерія Кравченка

Категорія: Важливо, Інтерв'ю, Новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version