Skip to content

У Дніпрі Леоніда Брежнєва планують позбавити звання Почесного громадянина міста

Михайло Чернов

Брежнєва планують позбавити звання Почесного громадянина - Наше Місто

В Дніпрі депутати міської ради серед іншого планують позбавити звання “Почесний громадянин м.Дніпропетровська” Леоніда Брежнєва, колишнього очільника комуністичної партії та фактично – керманича СРСР у 1964-82 роках. Проект рішення з цього питання виноситься на сесію міської ради Дніпра. Відповідну рекомендацію надав Український інститут національної пам’яті, повідомляє сайт «Наше місто».

Символічно, що позбавити Брежнєва звання планують 20 грудня – через день після дня народження генсека. Разом із ним з переліку почесних громадян міста викреслять також Миколу Щелокова, колишнього очільника радянського МВС.

Леонід Брежнєв був одним з найбільш неоднозначних, хоча й колоритних радянських лідерів. Він народився 19 грудня 1906 року у Кам’янському (колишній Дніпродзержинськ – ред.)і, воював у роки Другої світової,  наприкінці 40-х років працював на керівних партійних посадах у Дніпропетровську. З 1964 р. очолив КПРС та де-факто – радянську державу. Звання почесного громадянина Дніпропетровська йому присвоїли у 1979 році.

Період його правління увійшов в історію СРСР як “епоха застою”, яка для багатьох радянських людей запам*яталась умовною стабільністю та передбачуваністю. Однак при цьому брежнєвська пора позначилася репресіями проти інакомислячих, зокрема – проти значної кількості української інтелігенції та патріотів, введенням радянських військ у Чехословаччину, а потім – в Афганістан, поступовою деградацією економіки СРСР та сповзанням держави в кризу та занепад, а також корупцією у вищих щаблях влади. 

Власне, Брежнєв, який продовжував очолювати комуністичну партію та радянську державу у дуже похилому віці, став “героєм” безлічі анекдотів. Тож, позбавлення  почесного звання одіозної постаті, яка стала уособленням репресивного та депресивного радянського ладу, є обгрунтованим та доцільним кроком місцевої влади Дніпра.

Нагадаємо, що влітку 2023 року пам’ятник пам’ятник Брежнєву демонтували на його малій батьківщині – у Кам’янському.

Що відомо про звання “Почесний громадянин міста” в Дніпрі

Звання “Почесний громадянин міста Дніпропетровська” було засновано у місті Дніпропетровську у 1978 році рішенням Дніпропетровської міської ради народних депутатів та існувало до червня 2017 року.

Рішенням Дніпровської міської ради було засновано звання “Почесний громадянин міста Дніпра”. Рішення 1978 року втратило чинність.

23 березня 2016 року в Дніпрі звання почесного громадянина міста позбавили народного депутата від “Опозиційного блоку” Олександра Вілкула. У вересня 2014 року, за рішенням сесії міськради, такого ж звання позбавили російського співака Йосипа Кобзона через антиукраїнські висловлювання.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: