Skip to content

Бюджети облцентрів на 2024 рік: на що витрачатимуть кошти найбільші міста України

Нагадаємо, що у Дніпрі під час 44-ї сесії міської ради, яку провів міський голова Борис Філатов, депутати ухвалили бюджет міста на 2024 р. Його загальний обсяг складає 16,9 млрд грн. Понад 8,7 млрд, або майже 61 % – фінансування захищених статей: соціальні виплати, медицина, освіта, пише «Наше місто».

Сьогодні пропонуємо подивитися, на що і скільки цього року витрачатимуть бюджетні кошти найбільші міста України – Київ, Харків, Одеса та Львів.

Київ

Найбільший місцевий бюджет Києва – видатки заплановані у розмірі 82 млрд грн. Третина бюджету — 22 млрд — закладено на департамент транспорту.

Щодо витрат на потреби військових, то у 2024 році на програму «Підтримка киян – Захисників та Захисниць України на 2023-2025 роки» витратять майже 758 млн. Витрати включатимуть утримання центрів соціальних служб, соціальний захист ветеранів війни та праці, забезпечення діяльності місцевих центрів фізичного здоров’я «Спорт для всіх» тощо.

Харків

У бюджеті Харкова на 2024 рік видатки закладено у розмірі 17 млрд гривень.

За даними міськради, основне джерело прибутку — податок на доходи фізичних осіб, це 7,2 млрд гривень. Планують зібрати місцеві податки та збори на суму 4,7 млрд гривень.

Вперше надійде дотація з держбюджету для виконання повноважень органами місцевого самоврядування — це 617,4 млн грн. Також 2,033 млрд грн отримають на освіту й 722 млн грн — на продовження третьої лінії Харківського метрополітену.

У бюджеті Харкова прописані такі витрати:

  • оплата праці — 8,2 млрд грн;
  • транспортна інфраструктура — 2,5 млрд грн;
  • освіта — 5,2 млрд грн (за рахунок держсубвенції у понад 2 млрд грн);
  • охорона здоров’я — 3,6 млрд грн (3,1 млрд грн з них — від НСЗУ);
  • відновлення зруйнованих об’єктів критичної інфраструктури — 1,2 млрд грн;
  • безплатний проїзд в метро та комунальному транспорті — майже 1,2 млрд грн;
  • на реконструкцію та ремонт об’єктів теплопостачання, які були пошкодженні внаслідок бойових дій, а також придбання матеріалів та обладнання — 475,9 млн грн;
  • відновлення житлового фонду (з урахуванням придбання матеріалів) — 721,4 млн грн;
  • житлово-комунальне господарство — 4,2 млрд грн;
  • соцзахист та соцзабезпечення — 631 млн грн;
  • культура і мистецтво — 391 млн грн;
  • фізкультура і спорт — 221 млн грн.

Одеса

Видаткова частина загалом така. Загальний обсяг видатків 10 мільярдів гривень, в тому числі видатки загального фонду – 8 мільярдів 611 мільйонів гривень, та видатки спеціального фонду – 1 мільярд.

Вперше бюджет міста прийнятий без бюджету розвитку – тобто без запланованих капітальних витрат на нове будівництво, реконструкції чи, наприклад, закупівлю рухомого складу громадського транспорту. Тому з метою максимально ефективного управління всіма наявними фінансовими ресурсами, які можливо спрямувати на першочергові потреби громади, визначення капітальних видатків бюджету розвитку буде здійснюватися, за потреби, на черговій сесії Одеської міської ради.

Львів

У мерії презентували тільки проєкт бюджету Львівської громади на 2024 рік.

Підтримка Збройних сил України, освіта, медицина і соціальний захист, критична інфраструктура та резервний фонд (ліквідація наслідків ракетних ударів) – це головні напрями, на які у 2024 році планують скеровувати бюджетні кошти громади Львова.

Розмір бюджету на 2024 рік буде близько 13 мільярдів гривень.

4 інших напрямки: підтримка критичної інфраструктури, медицина, тобто  реабілітація та соціальна політика, а також освіта і підтримка резервного фонду – ліквідація наслідків ракетних атак.

У 2024 році бюджет Львівщини зменшиться у порівнянні з 2023 роком. Торік він складав понад 10 млрд гривень, у 2024 році очікують, що це буде трохи більше шести мільярдів. 72 відсотки бюджету Львівської області на наступний рік – це захищені статті.

Раніше ми писали, заступник міського голови Дніпра Володимир Міллер розповів про головні напрямки та соціальну спрямованість бюджету Дніпра на 2024 рік.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: