Skip to content

В Україні монету 50 копійок продали за 12 тисяч гривень: в чому її особливість

На аукціоні Violity за 12 тисяч гривень продали 50 українських копійок, викарбуваних у 1992 році. Цей результат став рекордним для монети такого номіналу. У чому її особливість повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на аукціон на майданчику Violity.

При цьому перша ставка склала 2 грн – і таким чином монета здорожчала більш ніж у 6 000 разів. Загалом у процесі торгів було зроблено 68 ставок.

Річ у тім, що це не просто звичайні 50 копійок, а дуже рідкісний різновид 4 ААм. Його карбували англійськими штемпелями.

Різновид монети особливий тим, що у нього на аверсі випуклий щит і вдавлений тризуб. На рядових монетах щит виконаний тонкими лініями, а тризуб опуклий.

Ця помилка виникла через те, що художники при розробці ескізів затемнили не лише фон монети, а й сам тризуб. Після чого за цими ескізами у Великій Британії було виготовлено інструмент для карбування монет.

Виявлено ж помилку було лише коли працівники Луганського верстатобудівного заводу отримали готові пуансони (прес-штемпелі) для карбування монет. На заводі було ухвалено рішення виготовити цим інструментом пробну партію монет. Щоб налагодити верстати для подальшого карбування.

Судячи з усього, пробна партія монет була дуже невеликою, і тому вони стали дуже рідкісними. Вважається, що в обігу налічується лише кілька десятків таких монет.

Саме тому колекціонери готові платити за них такі великі гроші.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: