Skip to content

Таємниці історії Дніпра: де в місті більше ніж 130 років назад знаходився величезний пивзавод

Анна Диброва

Таємниці історії Дніпра: де в місті більше ніж 130 років назад знаходився величезний пивзавод

У Дніпрі є унікальна будівля, яка є важливою частиною історії міста. Це Пивзавод Боте, побудований у 1890 році, пише сайт «Наше місто» з посиланням на Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради

Інноваційне для того часу підприємство пивоваріння знаходилося на розі вулиці Гімнастичної (сучасна вулиця Степана Бандери) та Катерининського проспекту (сучасний проспект Дмитра Яворницького). На заводі варили різноманітні сорти пива, цікаві рецепти привертали увагу і напої пивоварні «Спадкоємці Ф.Ф. Боте».  стали добре продаватись за межами губернії. З відкриттям залізничного сполучення – збут пива з тодішнього Катеринослава збільшився у кілька разів.

Завод працював навіть у часи революції та громадянської війни – пиво було таким смачним, що навіть агресивні «совєти» не встояли і не наважились зруйнувати виробництво. Технологію пивоваріння тримали в суворій таємниці.

Фабрика закрилася лише у 1984 році, тобто більше ніж через 100 років роботи. На зміну їй прийшов Дніпропетровський пивоварний завод, котрий відкрили вже в іншому місці.

Якщо говорити про архітектуру самої споруди – вона дуже вишукана.

Будівля прикрашена значною кількістю ліпного декору.

Спочатку будинок був одним з корпусів пивоварні торгового дому «Спадкоємці Ф.Ф. Боте». На першому поверсі розміщувалися магазини, на другому – контора броварні та квартира управляючого, у підвалі – склади заводу та магазинів, котельна.

У 1940-х роках після капітального ремонту на 2-му поверсі розмістилася контора Дніпропетровської броварні «Укрголовпиво», на першому – крамниці та гастроном.

Виробництво пива тут припинилось тільки у 1984 році. У 1990 будівлю реконструювали та приватизували під магазини та квартири.

В 2011 р. було проведено повне опорядження фасадів: штукатурення та фарбування, реставрація декору, відновлення втрачених елементів, заміна вікон та дверей, виконано сучасний декор деяких елементів, втім не можна сказати, що це суттєво вплинуло на загальний стиль будівлі.

Сьогодні будівля Пивзаводу Боте є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона не відкрита для відвідування, але можна помилуватися нею зовні.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Райони Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: