Skip to content

Не піддавайтеся провокаціям: ворог намагається розхитати ситуацію в Україні

Не піддавайтеся провокаціям: ворог намагається розхитати ситуацію в Україні

Сьогодні війна йде не лише на полі бою. Відчайдушні битви відбуваються в наших головах та душах. Очевидно, що українці втомилися від ворожих обстрілів та ракетних «прильотів», від економічної невизначеності, від неможливості планувати своє майбутнє. Наші нерви тонші за павутинку. Нам хочеться простих та швидких рішень. Ми стали вразливими та довірливими, чим і користується пропаганда країни-агресора. Як завжди, російська ІПСО працює одразу на кількох напрямках.

Росія готує Майдан-3

Про операцію зі зміни влади в Україні заявив 16 листопада на зустрічі з представниками західних ЗМІ президент Володимир Зеленський. Цей план став відомим під назвою «Майдан-3», оскільки багатотисячний протест для агресора – синонім перевороту та хаосу. Такий хаос ворог має намір організувати у нашій країні. Зауважимо, втім, що політична недосвідченість та імпульсивність Зеленського мимоволі підіграють ворожим планам.

Перший напрямок – нібито протистояння між політичним і військовим керівництвом країни. Приводом стало інтерв’ю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного британському виданню The Economist, де Головком назвав очевидні проблеми армії. Глава держави публічно заперечив висловлювання Залужного, у зв’язку з чим деякі ЗМІ почали писати про можливий розкол в українських елітах.

Нібито Головком має намір взяти участь у майбутніх президентських перегонах, а чинному президенту такий конкурент не потрібен. Масла в вогонь підлила новина про звільнення генерала Віктора Хоренка з посади командувача Сил спецоперацій ЗСУ та інформація про можливе звільнення трьох знакових фігур комскладу – командувача Медичних сил ЗСУ Тетяни Остащенко, командувача Оперативно-стратегічного угрупування військ “Таврія” Олександра Тарнавського і командувача Об’єднаних сил ЗСУ Сергія Наєва.

Остання інформація не підтвердилася, але, як то кажуть, осад залишився. Сказали-заперечили. У країні – конфлікт! Ворогу тільки це і потрібно.

Справи проти Фаріон та Арестовича працюють проти країни

Агресор хитрий і підступний. Він готовий використати будь-яку можливість, щоб дискредитувати нашу країну. Ні для кого не секрет, що суспільство наше неоднорідне, як би нам не хотілося вірити у протилежне. Тому гнівний спіч доктора філологічних наук Ірини Фаріон на адресу російськомовних військових викликав чималий суспільний резонанс.

Такий же резонанс викликав і екс-радник Офісу президента Олексій Арестович, який заступився за одеського студента, який співав у Львові пісні Віктора Цоя. І тут справа не так в обґрунтованості звинувачень проти лідерів громадської думки, які мають полярні погляди. Навряд вони понесуть покарання. Натомість у соцмережах вибухнули справжні «срачі» з приводу згаданих персон, їхньої правоти та помилок

Це дало козирну карту ворожій пропаганді, яка вкотре заголосила про «зневажання прав і свобод». Саме собою це не так вже й важливо. Але скільки ще ми подаруємо ворогові таких приводів?

Мітинги проти місцевих чиновників – росіянам на радість

Ще один напрямок інформаційного удару по репутації України – мітинги проти місцевих керівників. Як за вказівкою досвідченого політика-ляльковода у різних містах країни пройшли практично однакові мітинги. Дивлячись на фото учасників акцій, здається, що скрізь мітингували одні й ті, переважно молоді люди. Відкриті обличчя, світлі погляди, щирі очі. І, на диво, схожі гасла.

У Києві, Одесі та Львові біля військових адміністрацій та міських рад протестували проти «неадекватних тендерів» та вимагали «перенаправити всі кошти на ЗСУ».

Зокрема, у столиці люди вимагали «перестати витрачати гроші з державного бюджету на безглузді справи – ремонти доріг, закупівлю овочерізок та барабанів у укриття, а також рукавичок для окупованої ЗАЕС».

У деяких містах організатори мітингів залучали навіть родичів наших героїв, котрі захищають на фронті незалежність України. Але чи можна «методом вулиці» ефективно вирішувати такі питання? Як показати, наскільки «злочинні» ті чи інші тендери? Очевидно, що це зробити неможливо.

Інформація про протести під час війни поширилася у ворожих ЗМІ та телеграм-каналах. В це повірили наші зовнішні партнери та частина українців. І це теж один із методів розхитати суспільство, посіяти в ньому недовіру та «зраду».

«Мінування» шкіл та адмінбудівель ніхто не скасовував

 Ну і, зрозуміло, ворожа пропаганда використовує старі, перевірені методи – “мінування” шкіл, офісів, адміністративних будівель. Пам’ятайте, що напередодні повномасштабного вторгнення було те ж. Півтора-два роки тому люди вже звикли до таких повідомлень та не реагували на них. Зараз же разом із повітряними тривогами подібні сигнали нервують нас більше.

Ворог на це сподівається. Але ми не дамо йому розхитати країну!

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: