Skip to content

Дніпровському «Поплавку» виповнилося 55 років: історія першого ресторану на воді в Україні

Дніпровському «Поплавку» виповнилося 55 років: історія першого ресторану на воді в Україні

Ресторан «Поплавок» – перший в Україні заклад громадського харчування на воді. До того ж він є одним з найпопулярніших ресторанів Дніпра. Історія «Поплавка» починається ще наприкінці 60-х – тоді його і було збудовано, повідомляє сайт  «Наше місто».

«Поплавок» вперше відчинив свої двері для відвідувачів у листопаді 1968 року. Тож цьогоріч закладу виповнилося 55 років. Його незвичайна форма, яка нагадує летючу тарілку, та унікальне розташування зробили ресторан дуже популярним.

«”Поплавок” – це дійсно унікальний витвір архітектури, він дуже оригінальний. Заклад являє собою “політ фантазії” архітекторів, тому він не вписувався в тодішню радянську архітектуру міста. Цікавим є те, що проєкт був задуманий, так би мовити, в експромті. Тобто його не було в генпланах міста», – розповідає Максим Кавун, кандидат історичних наук.

Проєкт будівлі створив архітектор Сергій Брусов. Йому ж належить і перша 9-ти поверхівка у Дніпрі – інститут Укрдіпромезу, який знаходиться прямо навпроти «Поплавка». Будувати ресторан починав мостозагін-12, який у 1966-му році, побудував Новий міст.

Наразі «Поплавок» відносять до головних споруд «радянського бруталізму».

«Його фото було в декількох підручниках та виставках на Заході. Тому зараз він прокинувся “архітектурною зіркою”. У тодішньому Дніпропетровську його також дуже любили. Ресторан навіть потрапляв на сувенірну продукцію того часу», – каже Максим Кавун.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: