Skip to content

Червоне небо над Дніпром: науковці пояснили, чому це не справжнє полярне сяйво

Софія Танченко

Новини Дніпра: Чому небо над Дніпром було червоне

Як ми раніше повідомляли, ввечері 5 листопади жителі Дніпра та області спостерігали дивовижне явище. Небо вбралося у багрянець. Здавалося, ніби полярне сяйво захопило наше небо в полон. Проте науковці пояснили, що це явище не слід називати полярним сяйвом, передає “Наше місто”.

Варто зазначити, що кольорове небо було не лише на Дніпропетровщині, а й в багатьох інших регіонах України.

Люди почали масово ділитися фото та відео цього явища в соцмережах. Багато хто припускав, що це полярне сяйво під назвою “Аврора”. Проте експерти стверджують, що це було споріднене з “Авророю” явище.

Що ми бачили у небі

Йдеться про про такі явища як SAR та STEVE.

SAR розшифровується як Stable Auroral Red arcs, тобто стабільні червоні полярні дуги. Але ця назва є точною лише частково. Світлові дуги у небі справді є червоними, але вони не завжди стабільні і походять не від полярного сяйва.

Людство кілька десятиліть вивчає явище SAR. В результаті довгих і кропітких досліджень стало відомо, що справжні полярні сяйва пов’язані з попаданням заряджених частинок з космосу в земну атмосферу, а SAR передбачає нагрівання верхніх шарів атмосфери знизу.

Проте 5 листопада люди спостерігали не лише за явищем SAR. Поряд з червоними дугами можна було побачити вузькі фіолетові завіси, відомі як STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, “сильне підвищення швидкості теплового випромінювання”).

Наразі вчені стверджують, що справжнє полярне сяйво бачили мешканці Фінляндії, а решта спостерігали SAR і STEVE.

Відрізнити SAR та STEVE від справжнього полярного сяйва можна, наприклад, за положенням. Чим далі ви знаходитесь від геомагнітного полюса, то більша ймовірність того, що небесне шоу не є справжнім полярним сяйвом.

За матеріалами IFL Science

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: