Site icon Наше Місто

Меморіальний будинок-музей ім. Яворницького у Дніпрі відзначає 35-річчя: ТОП фактів про пам’ятку

Меморіальний будинок-музей ім. Яворницького у Дніпрі відзначає 35-річчя: ТОП фактів про пам'ятку

35 років тому в Дніпрі відкрилася особлива пам’ятка, яка стала справжнім культурним скарбом міста – Меморіальний будинок-музей імені Дмитра Яворницького. Цей будинок не тільки зберіг спадщину видатного вченого, але й став центром культурних заходів, – повідомляє сайт  «Наше Місто» з посиланням на Фейсбук Меморіального будинку-музею Д. Яворницького.

3 листопада 1988 року відкрився для відвідувачів великий Меморіальний будинок-музей видатного вченого, життя якого тісно пов’язане з Дніпром. Проте історія Меморіального будинку-музею імені Дмитра Яворницького набагато давніша.

У 1940 році, після смерті вченого Дмитра Яворницького, його дружина передала державі дім спеціально для створення меморіального музею. Проте влада не поспішала з відкриттям музею історика, який вважався «буржуазним націоналістом».

З 1964 по 1974 роки була створена кімната-музей «Кабінет академіка Дмитра Яворницького»,  де про вченого розповідали як про «російського та радянського українознавця та козакознавця».

З 1974 року будинок був в аварійному стані. Проте в ньому досі зберігалася частина бібліотеки, присвячена «старим більшовикам».

Згодом будівлю почали активно ремонтувати і вже у 1988 році відбулося відкриття Меморіального будинку-музею Д. І. Яворницького. Ця історична пам’ятка стала однією з осередків національного відродження. У 1991 році музею було повернено садибу, яку до цього віддали психоневрологічному диспансеру, що знаходився поруч.

Меморіальний будинок-музей став унікальною пам’яткою міста та всієї України, оскільки:

Експозиція меморіального будинку-музею проіснувала 33 роки. 24 лютого 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення, вона була демонтована та евакуйована, оскільки колекція речей Яворницького входить до унікального музейного фонду України.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version