Skip to content

Скандал з власниками “Епіцентру”: журналісти з’ясували, що Гереги 8 років платили зарплату колаборанту на Донеччині

Анна Диброва

Скандал з власниками "Епіцентру": журналісти з'ясували, що Гереги 8 років платили зарплату колаборанту на Донеччині

Власники гіпермаркету “Епіцентр” – народний депутат Олександр та його дружина Галина Гереги – платили зарплату керівнику свого бізнесу на тимчасово окупованих територіях Геннадію Гальчуку.  Це тривало з 2014 по 2022 рік, повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на «Схеми».

Раніше Гальчук був директором “Епіцентру” у Макіївці, після 2014 року залишився на окупованій частині Донбасу і очолив створену замість “Епіцентрів” мережу “Галактика” – зареєстровану відповідно до вимог російського законодавства. А в 2023 році він став депутатом від провладної російської партії “Єдина Росія” – внаслідок проведення незаконних виборів на окупованій частині Донбасу.

Журналістам-розслідувачам вдалось встановити що зарплатні відомості, отримані із двох різних джерел у податкових органах України, свідчать про те, що Гальчук залишався в штаті українських компаній Герег і після окупації Донбасу, і навіть після 24 лютого 2022 року. Нараховувала зарплату Гальчуку і мережа  “Нова Лінія” (яка теж належить родині Герег).

За даними журналістів, компанія “Нова Лінія” з липня-2015 до кінця вересня-2016 нарахувала Гальчуку 85,79 тис. грн зарплати.

А “Епіцентр” з вересня 2013 року по 28 липня 2022 року – 1,321 млн грн.

Підтримка Путіна

Автори розслідування з’ясували, що Гальчук активно співпрацював з окупаційною адміністрацією так званої ДНР, а саме:

  • у 2022 році очолив “регіональне відділення” всеросійської організації “Деловая Россия”;
  • у 2023-му отримав посаду у владних органах “ДНР”;
  • ватажок угруповання Денис Пушилін включив Гальчука до Інвестиційного комітету;
  • восени 2023 року Гальчук балотувався від провладної російської партії “Єдина Росія” під час псевдовиборів у Макіївці та був оголошений депутатом.

У ході виборчої кампанії Гальчук відверто демонстрував лояльність окупаційному режиму. Називав Путіна  головнокомандувачем – роблячи таким чином наголос на військовій складовій його правління, висловлював повну підтримку дій російського диктатора в Україні: «Я повністю підтримую нашого верховного головнокомандувача Володимира Володимировича Путіна», – цитата з одного з передвиборчих виступів Гальчука.

Сама мережа “Галактика” співпрацювала з підконтрольними Росії місцевими адміністраціями. Оскільки вони дарували автомобілі керівництву “МНС” угруповання “ДНР”, навіть після повномасштабного вторгнення Росії в Україну постачали товари для тюремних адміністрацій, рятувальників та спецслужб угрупування “ДНР”. У самих торговельних центрах масштабно відзначали російські свята та вітали з “днем республіки”.

Втім, така відкрита і досить активна підтримка окупантів не заважала Гальчуку регулярно приїжджати до України. Доведено що у 2019 році він приїжджав щомісяця, а часом навіть частіше.

«До того ж, згідно з даними НАЗК, у 2016 році Геннадій Гальчук фінансував партію “За конкретні справи”. Яку заснували Олександр та Галина Гереги» – говориться у розслідуванні.

Підбиваючи підсумки, автори матеріалу зазначають: є підозри, що після окупації Гереги не втратили бізнес на Донбасі. І продовжують – хай непрямо і під іншою назвою – його контролювати.

Запит редакції та неодноразові дзвінки журналістів із запитаннями про ведення бізнесу на окупованих територіях і зарплатню Геннадія Гальчука – народний депутат, Олександр Герега «залишив без відповіді».

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: