Skip to content

Допомагає закляття циганки: містична історія старовинного будинку у центрі Дніпра

У Дніпрі на Крутогірному узвозі розташований дивовижний дерев’яний будиночок. Стоїть він там як новенький вже понад 150 років! Місцеві подейкують, що його зберіг від повеней і пожеж магічний оберіг циганки. Детальніше про цю містичну споруду пише сайт «Наше Місто» з посиланням на публікацію Олени Присягіної у групі «Історія у фотографіях. Катеринослав – Дніпропетровськ».

Літо 1864 року видалося в Катеринославі надзвичайно посушливим, стояла виснажлива спека, городяни не знаходили собі місця, і на довершення всього в місті одна за одною почали спалахувати пожежі, за тиждень згорали цілі вулиці. Пожежна техніка була далекою від досконалості, і дерев’яні будинки горіли щодня. До того ж палали будови та заможних городян. У 1891-1892 pp. на Катеринослав обрушилися сильні зливи. Внаслідок повеней було пошкоджено дерев’яні будинки в низинах міста, переважно бідняцькі.

Як же вистояв цей єдиний, дерев’яний будиночок у боротьбі зі стихіями?

У будинку на Крутогірному узвозі раніше мешкали слуги. Про це говорить планування: маленькі кімнати з низькими стелями, у внутрішньому дворику розташовувалася стайня та вхід у просторий льох. Неподалік був і панський маєток, проте, за іронією долі його знищила пожежа.

Якось у двері до багатіїв постукала циганка з маленькою дитиною на руках і попросила їжі, але господарі її дуже грубо прогнали. Після цього вона прийшла до будиночка прислуги, де її потай нагодували і дали переночувати. Вранці вона пішла, але перед тим прошепотіла якісь заклинання і сказала, що цей дерев’яний будинок, де її прийняли, простоїть століття, а «будинок, де править жадібність і порок, зруйнує вогонь». Так і сталося, незабаром будинок багатіїв згорів.

Новини Дніпра:  заговір циганки зберіг будинок - Наше Місто

Цікаво, що вже у наш час дерев’яний фасад намагалися неодноразово підпалити хулігани. Але чи то балки просякнуті спеціальною сумішшю і не горять, чи то справа в циганській магії.

Вже півтора століття будинок не ремонтували, а він продовжує стояти та служити людям.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: