Skip to content

Від Катеринослава до сучасного Дніпра: подробиці появи таємничої кірхи в центрі міста

Новини Дніпра: Історія лютеранської церкви Дніпра

У центрі Дніпра на проспекті Яворницького знаходиться пам’ятка архітектури національного значення – лютеранська кірха. Вона побудована більше півтора століття тому протестантською громадою Катеринослава. Як і тоді, тут збираються лютерани, щоб провести час у молитві та спілкуванні. Журналісти зустрілись з настоятелем кірхи – отцем Олегом, поговорили про минуле та сьогодення громади, передає «Наше місто» з посиланням на Дніпровську панораму.

Протестантизм у Європі з’явився на початку 16 століття. Його витоки пов’язані з ім’ям Мартіна Лютера, який вступив у догматичну суперечку з представниками католицької церкви стосовно продажу індульгенцій про відпущення гріхів. Цим самим він дав поштовх Реформації, наслідком якої стало утворення ще одного напрямку у християнстві – протестантизму.

На теренах сучасного Дніпра лютерани починають вести активну діяльність фактично із моменту офіційного заснування Катеринослава – з кінця 18 століття.

Під час богослужіння, так само як і в католицькій церкві, лютерани використовують орган.

Лютеранська громада Дніпра не надто чисельна, проте послідовники Мартіна Лютера згуртовані. Щонеділі вони збираються в будівлі кірхи.

Більш докладно про будівлю храму дивіться у сюжеті.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: