Skip to content

П’ятниця 13-го: чому цей день вважається нещасливим

Ксенія Куземко

П’ятниця 13-е – день, якого бояться багато людей, його вважають дуже нещасливим і повним забобонів. Чи має ця дата особливу магічну силу, і які прикмети варто враховувати, а також від яких дій краще утриматися, розповімо в матеріалі «Наше місто».

Історія

Одні з перших згадок п’ятниці 13 беруть свій початок ще в епоху Середньовіччя. Число “13” -чортова дюжина, і в давні часи люди вірили, що саме в цей день відьми та чаклуни збираються на своїх шабашах у групі з дванадцяти осіб, а тринадцятий учасник завжди був признаний Сатаною.

Християнство пропонує своє трактування страшної дати і акцентує увагу на невипадкових збігах:

  • Юда, який зрадив Ісуса Христа, був тринадцятим апостолом.
  • Адам і Єва скуштували заборонений плід тринадцятого числа.
  • Ісуса Христа розіп’яли на Хресті в п’ятницю.
  • Каїн убив свого брата Авеля теж у п’ятницю.

Віру в забобони про п’ятницю 13 було настільки великою, що в XVIII столітті англійська влада взялася спростувати ці страхи. Вони прийняли рішення побудувати корабель, який отримав назву “П’ятниця”, щоб довести громадянам, що ця дата не призводить до нещастя. Під час будівництва корабля почали в п’ятницю 13, його відправили на воду також у цей “містичний день”, і корабель вийшов у відкрите море також в п’ятницю 13. Дивно, але корабель і його екіпаж в результаті загадковим чином зникли і більше ніхто ніколи не бачив їх.

Що можна і не можна робити у цей день

Незалежно від того, чи ви вірите в забобони, експерти з езотерики рекомендують дотримуватися певних обережних заходів у п’ятницю 13. На цей день не варто:

  • Влаштовуватися на нову роботу.
  • Переїжджати або виїжджати у відпустку.
  • Водити машину або інший транспортний засіб.
  • Починати нові проекти.
  • Планувати своє майбутнє.

Крім того, не рекомендується занадто веселитися в цей день, оскільки потойбічні сили можуть спробувати порушити енергетичний баланс і принести неприємності.

Найкращим варіантом на п’ятницю 13 буде провести час у самотності або разом із близькими. Також можна відзначити цей день, проводячи косметичні процедури, займаючись йогою або вирушивши на прогулянку. Головне – обирати діяльність, яка приносить вам задоволення та гармонію.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: