Skip to content

В Україні з’явився новий вид кримінального покарання: що чекає злочинців замість в’язниці

В Україні з’явився новий вид кримінального покарання: що чекає злочинців замість в'язниці

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про впровадження в Кримінальний кодекс України нового виду покарання, повідомляє «Наше місто» з посиланням на Верховну Раду України.

Вже за 6 місяців після публікації документа чинності набируть зміни щодо кримінального покарання. Прийнятий та підписаний президентом законопроєкт доповнює Кримінальний кодекс новою статтею 59-1 «Пробаційний нагляд».

Покарання у вигляді пробаційного нагляду полягатиме в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Таке кримінальне покарання призначається на строк від 1 до 5 років для дорослих і на строк від 1 до 2 років для неповнолітніх. Водночас передбачається, що арешт не застосовуватиметься до вагітних жінок та до жінок, які мають дітей віком до семи років.

Відповідно до нього засуджений має:

  • періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Суд може покласти на засудженого до пробаційного нагляду такі обов’язки:

  • використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою;
  • дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля;
  • працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу);
  • виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;
  • пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

Для неповнолітніх, які вчинили кримінальне правопорушення, документ пропонує виключити арешт з переліку видів покарань, що можуть бути застосовані судом, замінивши його пробаційним наглядом як видом основного покарання.

Очікується, що закон дозволить розширити перелік видів покарань, які будуть альтернативою позбавлення волі. При цьому має зменшитися кількість осіб, які перебувають за ґратами, оскільки будуть надані додаткові можливості для виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства

Категорія: Кримінал, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: