Минулої зими, через регулярні блекаути, залізничні вокзали стали центрами обігріву та харчування для всіх українців у прифронтових регіонах. Тому, цьогоріч в Укрзалізниці створили цілий поїзд, який націлений на виготовлення їжі, – повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на Укрзалізницю.
Поїзд-кухня, який отримав назву Food train здатен виробляти понад 10 тисяч порцій їжі на день. Проект вже пройшов тестову перевірку, і найближчим часом спільна команда Укрзалізниці та фонду Говарда Баффета заступить на чергування в найскладніших прифронтових районах України, де тепло та їжа є критично важливими для життя.
Food Train може автономно працювати 5-7 днів, а обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо та інше. Спеціальні термобокси, встановлені всередині поїзда, дозволяють легко транспортувати вже готові ланчбокси з їжею від поїзда-кухні до кінцевого споживача.
Загалом поїзд складається з 6 вагонів під локомотивом:
- генераторний вагон (~400 кВт+власна заправна станція для автономної роботи);
- вагон-холодильник з морозильною камерою для зберігання продуктів;
- вагон з холодною кухнею для попередньої обробки продуктів;
- вагон з гарячою кухнею для приготування фінальних страв;
- вагон для персоналу поїзда з душем і пральною машиною; багажний вагон на 27 тисяч літрів води з фільтраційною та насосною станціями.