Skip to content

Місто, що хвилює – історія, люди, події: вийшов фільм до Дня народження Дніпра (Відео)

Місто на трьох пагорбах, космічна столиця України, кузня кадрів політичної еліти, форпост української державності. Дніпро – місто, що хвилює. У різні часи мегаполіс отримував різні пафосні епітети. За свою не надто довгу історію Дніпро не раз опинявся в епіцентрі історичних подій загальноєвропейського масштабу. І зараз він знаходиться на вістрі відсічі російській агресії. Журналісти “Наше місто” спробували розібратись у хитросплетіннях минулого, викликах сучасності та, власне, у тому, яким він є, дніпровський характер.

Цьогоріч Дніпро офіційно, однак без масових гулянь, відзначив 247-му річницю з Дня народження. І тут одразу ж слід сказати: «Стоп!». У експертному середовищі досі тривають дискусії щодо точки відліку історії сучасного міста.

«Позиція прихильників козацького походження – це позиція про природне походження міста. 1776 рік – це штучна дата, так само як і 1787 рік. Тому що були обрані якісь умовні символи, до яких прив’язали заснування міста. В будь-якому разі, у нас ще до імперських утворень існувала велика кількість козацьких поселень на теренах Дніпра», – розповів Святослав Чирук, історик, автор книги “Козацькі витоки Дніпра”.

Не зважаючи на дискусію, місто має доволі молодий вік у порівнянні з Києвом чи Львовом. Проте у Дніпрі знаходять свідчення проживання людей, починаючи ще з мезоліту – середнього кам’яного віку. Це – понад 10 тисяч років тому.

«Це пам’ятка археології. Тут, у Дніпрі, на Ігренському півострові проживали люди з доби середнього кам’яного віку. Тут також прослідковуються шари раннього середньовіччя. І останні культурні шари, які були знайдені археологами ,відносяться до часів козаччини», – розказала Надія Лиштва, начальниця управління з питань охорони культурної спадщини.

Проте, у місті проводять роботи з реконструкції історичної картини не лише давнього минулого, а й старого Катеринослава. Приклад – розкопки Лазарівської церкви у Севастопольському парку та віднайдення місця поховання почесного громадянина міста Олександра Поля – підприємця, мецената, збирача старожитностей. Завдячуючи його діяльності наш регіон у другій половині ХІХ сторіччя став одним із промислових центрів.

«Олександр Поль, крім того, що був нащадком українських гетьманів, він також був нащадком європейських дворян. І фактично ця історична постать показує не тільки українськість Олександра Поля, а також наш шлях до Європи. Я вже не кажу про те, що він був інцеклопедично освіченою людиною. Після того, як він запровадив всі свої новації, населення міста виросло в 4 рази. Місто фактично відродилося і стало потужним індустріальним гігантом. Тому в пантеоні наших почесних громадян він займає почесне 1 місце», – сказав мер Дніпра Борис Філатов.

Пантеон видатних містян у Севастопольському парку Дніпра створять після перемоги над агресором. Фігура Олександра Поля буде однією з центральних у ньому.

Якщо говорити про культурну спадщину Дніпра, у місті до сьогоднішнього дня збереглось більше десятка пам’ятників архітектури національного значення та понад півтори сотні місцевого значення. Це творіння архітекторів Старова, Красносельського, Скоробагатова. Найстарішому з кладовищ Дніпра, яке планують взяти на облік об`єктів культурної спадщини – трохи більше двох століть.

Детальніше про хитросплетіння минулого та виклики сучасності дивіться у нашому фільмі.

Категорія: Важливо, Відео, Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: