Skip to content

Круговий рух на розі Калинової та Калнишевського: кількість ДТП одразу скоротилася

Михайло Чернов

У Дніпрі міська влада постійно розвиває транспортну інфраструктуру та дбає про безпеку дорожнього руху.  Зокрема, у серпні 2023 року профільні служби запровадили кругову схему руху транспорту на складному Т-образному перехресті вул. Калинової та просп. Петра Калнишевського. Відтепер автівки, що в’їхали на круг та рухаються по ньому, мають перевагу перед іншими авто.

Круговий рух на складних локаціях – європейська практика, яку активно впроваджує Дніпро, коментує новацію Іван Васючков – заступник начальника управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури міської ради.

 «Головне, що запровадження кругового руху чітко організує та уповільнює потоки транспорту, тож значно зменшується ризик дорожньо-транспортних пригод».

Для впровадження кругового руху на перетині вул. Калинової та просп. Петра Калнишевського спочатку нанесли необхідну розмітку, розповідає Михайло Солярчин, керівник виробничого відділу КП «Транспортна інфраструктура міста».

«На під’їзді до перетину вулиці та проспекту змонтували відповідні знаки – попереджувальні: про зміну схеми дорожнього руху, а також знаки пріоритетності руху. Встановили огородження у центральній частині перехрестя».

Крім того, на цій локації встановили спеціальні делінеатори – добре помітні для водіїв  гумові стовпчики. Вони допомагають чітко спрямувати транспорт у потрібному напрямку, попередити паркування у невстановлених місцях. Ще одна цікавинка – на перетині цих транспортних магістралей із активним рухом нанесли розмітку для руху велосипедистів та самокатників.

«Чим більше уваги водії приділяють дорожнім знакам, розмітці, чим сумлінніше виконують відповідні вимоги, тим безпечнішим буде рух», – зазначає Михайло Солярчин.

На думку самих водіїв, круговий рух, який впроваджують на складних перехрестях профільні служби у Дніпрі, загалом корисний, впорядковує ситуацію та підвищує безпеку для автомобілістів.

Для пішоходів на перетині Калинової та Калнишевського все залишається, як і було – перейти складне перехрестя можна добре позначеним переходом. Ба більше – відтепер водії змушені знижувати швидкість перед кругом, надаючи перевагу автівкам, які рухаються по колу. А пішоходи можуть прямувати по «зебрі» більш спокійно та впевнено.

Спочатку водіям приватного та громадського транспорту треба призвичаїтись до нової схеми організації руху, зазначає Іван Васючков.

«Вже за перші тижні після запровадження кругового руху на перетині вул. Калинової та просп. Петра Калнишевського кількість дорожньо-транспортних пригод значно скоротилася. Якщо раніше тут регулярно траплялися аварії, від яких в т.ч. страждав міський транспорт, то вже станом на першу декаду вересня подібних  ДТП, на щастя, не було зафіксовано».

Загалом, впровадження кругового руху на складних транспортних розв’язках у Дніпрі довело свою ефективність. Так, п’ять років тому профільні міські служби запровадили таку новацію на дуже складній ділянці – перетині Запорізького шосе та вулиці Аеропортівської, неподалік від виїзду з міста.

Раніше на цій локації дуже часто траплялися страшні аварії з трагічними наслідками. Було багато лобових зіткнень через те, що водії мчали по трасі на великій швидкості. Після запровадження кругового руху кількість аварій скоротилася в рази, зазначає Іван Васючков. А ДТП з важкими наслідками, на щастя, практично припинилися.

Новини Дніпра: кругова схема руху транспорту - Наше Місто

Так, спочатку водії без ентузіазму поставилися до новації, однак зараз цілковито призвичаїлись. Головне – водії автівок, що рухаються по Запорізькому шоссе, безумовно скидають швидкість перед кругом. Спокійніше і власникам авто, і пішоходам.

«Раніше тут було некомфортно, а зараз – гарно. Для пішоходів це дуже зручно. Дякую тим, хто це зробив», – ділиться враженнями дніпрянка Анжеліка, з якою ми поспілкувалися біля «зебри». 

А тим часом міські комунальні служби активно виконують роботи з нанесення та оновлення дорожньої розмітки. Наразі фарбою вже нанесено близько 60% від запланованого обсягу розмітки, пластиком – 30%.

Загалом у 2023 р. планують нанести фарбою на дорогах 350 км ліній і пунктирів та 10 тис. кв м пішохідних переходів. Ще 70 км ліній та пунктирів та 3000 кв м переходів позначать стійким пластиком.

Близько 1200 дорожніх знаків планують відновити та встановити у Дніпрі в 2023 році. Загалом, 12 736 дорожніх знаків є в нашому місті, профільні служби проводять роботи з їх обслуговування та встановлення нових.

Автор: М. Чернов. Фото Володимира Федорищева.

Категорія: ЖКГ, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: