Skip to content

Новий навчальний рік у Дніпрі: ТОП порад, як діяти дітям під час тривоги

Аліна Рудич

Навчальний рік 2023-2024: як діяти дітям під час тривоги

Трохи більше тижня залишилося до початку нового навчального року. Чимало питань у вчителів та батьків виникає щодо освітнього процесу та повітряних тривог. Директорка департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради Ксенія Сушко поділилась інформацією про те, як краще діяти у випадках оголошення тривоги до початку занять, під час дороги до школи та вже в навчальному закладі, пише “Наше місто”.

Що робити, якщо повітряну тривогу оголосили до початку занять?

Варіант може бути лише один: йти до укриття поблизу дому (у крайньому разі скористатися правилом двох стін). Вести або відправляти дітей до школи в таких обставинах може бути надзвичайно небезпечним для їхнього життя. Навіть якщо є можливість швидко дістатися до школи, вчителі можуть бути не там, оскільки і вони, ймовірно, будуть намагатися захистити себе, сховавшись в укритті неподалік від своїх будинків.

Коли мають розпочатися уроки після відбою тривоги?

Цей аспект призводить до значної кількості непорозумінь у спілкуванні між батьками, учнями та вчителями. Багато сімей вважають, що в школі все одно зачекають на дитину на перший урок, якщо повітряна тривога завершиться до початку занять. А за запізнення чи відсутність будуть сварити. Особливо неясна ситуація, коли школа розташована далеко від будинку, що викликає невизначеність.

Розглянемо такий сценарій. Перший урок розпочинається о 08:00. Шлях до школи зазвичай займає годину на громадському транспорті та ще пішки. Повітряна тривога тривала до 07:30. У цьому випадку виникає питання: що робити? Через те, що деякі учні можуть дістатися до школи швидше.

Є школи, які відновлюють заняття, щойно більшість дітей прийде до класу. Що тоді робити батькам? Викликати таксі? Оскільки не в усіх на це є кошти, дехто не думає про безпеку і «потроху рухається», коли повітряна тривога ще не закінчилася.

Дбаючи про безпеку всіх учасників освітнього процесу, школа має запропонувати чіткий алгоритм, як діяти батькам та старшокласникам. Рішення має бути індивідуальним для закладу освіти. Є варіант, за яким заняття в такий день автоматично переходять у дистанційний формат. Онлайни починаються не пізніше, ніж за годину після відбою тривоги. Класний керівник має обговорити з батьками через канал комунікації (наприклад, у батьківському чаті) час, за який усі школярі здатні дістатися до школи.

Як визначитися, чи йти до школи після ранкової повітряної тривоги?

Якщо вона розпочалася ще до занять і триває так довго, що учень встигає приїхати лише наприкінці навчального дня, звісно, сенсу в цьому немає. Але краще, аби кожному учню та його батькам не доводилося самотужки приймати такі рішення. Тож будьте на зв’язку в батьківському чаті та після відбою тривоги повідомляйте: чи мають діти прямувати до школи, чи дистанційно займатимуться, чи просто отримають матеріали для самопідготовки. Щоб інформація стосовно дій після повітряної тривоги своєчасно надходила до батьків, школа має створити єдині для всіх учасників освітнього процесу лінії комунікації стосовно повітряної тривоги.

Що робити, якщо тривога застала учня дорогою до школи?

Батьки з дітьми мають заздалегідь скласти безпечний маршрут руху та знайти укриття, до яких учень зможе на різних етапах шляху дістатися за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги. Вони мають домовитися, щоб син чи донька йшли до школи лише цією дорогою. А коли виникне потреба йти в укриття, щоб діти не чекали на вході, а розташовувалися всередині. Учень має попередити класного керівника, де він перебуває, або передати цю інформацію через батьків.

Як діяти, якщо школяр їхав громадським транспортом?

Батьки з дітьми мають заздалегідь визначити, яке укриття найближче до кожної зупинки на шляху. Громадський транспорт зупиняється під час повітряної тривоги, тож дитина має йти у сховище. Варто порадити швидко виходити з транспортного засобу, бо це небезпечний об’єкт, який легко вибухає.

А якщо діти прямують до закладу освіти на шкільному автобусі?

Водій шкільного автобуса не має права продовжувати рух або стояти з пасажирами всередині. Діти мають вийти, навіть якщо повітряна тривога застала там де поруч немає укриття. Дорослі допомагають їм сховатися під міст, естакаду, бетонні конструкції. Такі ситуації трапляються нерідко. Батьки часом нарікають, що, мовляв, замість теплого автобуса діти перебувають на відкритому повітрі. Але ж повітряні тривоги — це не умовність, а серйозна загроза. На жаль, дискомфорт під час повітряної тривоги може бути значним, але шкільні працівники мають максимально дбати про безпеку дітей. Якщо уламок снаряда потрапить в автобус, це призведе до вибуху та пожежі.

Якщо шлях до школи далекий та складний, батьки можуть перевести дитину на індивідуальну форму навчання або краще підготуватися до таких ситуацій (запасний теплий одяг, термос з теплим напоєм, сольові грілки для долонь).

Якщо учень запізнюється на урок, чи треба бігти до школи?

Якщо повітряну тривогу вже оголосили, краще шукати інше укриття. Адже доки дитина добіжить до школи, всі працівники закладу освіти вже перейдуть в укриття та будуть перебувати там разом з учнями. Під час повітряної тривоги учнів до школи не приймають.

Що робити батькам, якщо повітряна тривога розпочалася, коли вони привели дітей?

Батьки мають пройти в укриття школи, якщо є місця для них.

Категорія: Навчальний рік 2023/2024, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: