Сезон консервації наразі у розпалі. Запаси на зиму роблять і ті, хто вирощує овочі та фрукти власними руками, і хто купує їх на ринку. Наскільки це вигідно? Чи дійсно має сенс витрачати час на те, щоб шукати продукти подешевше, а потім консервувати їх?
Огірки мають бути з колючками
У дніпрянина Миколи Вікторовича вже понад 50 років є власна дача, яка розташована одразу за містом, біля Самарівки. Відстань від його дому до неї — менше 10 кілометрів, доїхати можна маршруткою або електричкою. А якщо треба привезти щось важке – він сідає за кермо, пального витрачає небагато.
На дачі Микола Вікторович вирощує багато різних овочів та фруктів. Разом з дружиною кожного літа та восени з ентузіазмом займається консервацією. А потім роздає баночки зі смакотою донькам, та й сам ласує консервами із задоволенням. Протягом багатьох років досвідчений дачник шляхом спроб та помилок знайшов такі рецепти, які зараз вважає майже ідеальними.
— Банки в мене є з попередніх років, а ось кришки купую заздалегідь, — розповідає пенсіонер. – Цього року навесні купив у однієї з популярних торговельних мереж по 100 гривень за 50 штук. Зараз такі коштують десь 140–150 гривень, а минулого року взагалі були по 200. Для огірків беру літрові або півторалітрові банки. Впевнений, що краще за все брати огірки малого розміру з чорними цяточками та колючками. Вони більш пружні та смачні, ніж ті, які таких особливостей не мають. До того ж для консервації не підходять огірки салатних сортів
Огірки Микола Вікторович консервує без оцту, бо він у багатьох викликає печію і є шкідливим для тих, хто має проблеми з травленням. Пенсіонер впевнений, що огірки, які створені за його рецептом, набагато смачніші, ніж, наприклад, бочкові.
На півторалітрову банку треба взяти 4–5 зубчиків часнику, 3–4 зонтики кропу. А ще треба порізати один лист хрону з товстою стеблиною. Також знадобляться 3–4 листочки чорної порічки, один лавровий лист та 5–7 горошин чорного перцю. На дно банки щільно покладіть всі спеції, а вже потім – огірки. Трохи зелені залиште для того, щоб накрити їх зверху. Після цього у банку треба налити води з сіллю – на 1 літр рідини 50 грамів. Закрийте банки капроновими кришками та віднесіть у тепле, але несонячне місце. Залиште на три доби.
— Згодом буде видно, що огірки втратили свій яскраво-зелений колір, — зазначає Микола Вікторович. – Тоді треба злити сольовий розчин у окрему ємність, а огірки залити кип’ятком та накрити заздалегідь прокип’яченими кришками. Через 15–20 хвилин гарячу воду можна злити, а замість неї налити розігрітий до стану кипіння сольовий розчин. Після цього банки треба перевернути до гори дригом та укутати чимось теплим на добу. Після цього консервація може зберігатись до двох років.
Обирайте тверді помідори
Поділився Микола Вікторович і рецептом консервування помідорів. Для цього він використовує маринад, а з прянощів – часник, нарізану кільцями цибулю, порізаний соломкою солодкий перець, 10 горошин чорного перцю та лаврове листя, а також бажано листя базиліку. Все це покладіть на дно трилітрової банки, але залиште трохи приправи, щоб покласти зверху. У банку покладіть щільно помідори, залийте їх окропом та накрийте прокип’яченими кришками. Тепер нехай вони остигнуть до такого ступеню, щоб банки можна було тримати у руках.
— Потім злийте цю воду та додайте до неї 1 столову ложку солі та 2 ложки цукру, — ділиться він секретами. – Закип’ятіть все це та залийте у банки, додайте 2 столові ложки оцту. Банки треба закатати та укутати, залишити на добу. Для консервування підйдуть помідори твердих сортів. Бо якщо вони м’які, то втратять форму.
Ціни на консервацію вражають
Ми пройшлись по супермаркетах Дніпра та дізнались, скільки коштують консервовані овочі. Ціни не дуже приємно вразили.
У «Сільпо» консервовані огірки Marinado у банці на 720 мл продаються по ціні 65 грн 99 коп. Але тут все залежить від торговельної марки. А наприклад, у тому ж «Сільпо» мариновані огірки «Верес» обійдуться у 87 грн 49 коп. за 500 гр. При цьому 1 кг свіжих огірків зараз коштує біля 20 грн за 1 кг – що на ринку, що в супермаркетах.
Така сама історія з томатами. На ринку чи у супермаркеті можна знайти помідори по 25–30 грн за 1 кг. А на консервацію ціни кусаються. У «Сільпо» за півторалітрову банку консервованих томатів «Дари ланів» доведеться заплатити 144 грн.
Зазвичай взимку дніпряни продають на стихійних ринках власну консервацію. Вона дешевша, але не набагато. Судячи з минулорічного досвіду, трилітрову банку маринованих огірків чи помідорів менше ніж за 150 грн знайти було складно.
Варити варення не дуже вигідно
Якщо на дачі вродять сливи або абрикоси (з останнім, на жаль, не складається вже декілька років поспіль), я варю варення. В принципі, за цим рецептом можна консервувати буд-які ягоди. Буде смачно!
На 1 кілограм ягід треба взяти 1 кілограм цукру та засипати їх на ніч. Вони пустять сік, тож зранку доведіть все до кипіння на маленькому вогні та вимкніть. Повторіть те саме ввечері та наступного ранку. Коли варення охолоне, розлийте його по чистих банках. Закрийте капроновими кришками.
Зараз середня ціна на сливи у Дніпрі — 20 –25 грн за 1 кг. Цукор коштує 33–35 грн за 1 кг. У дніпровських магазинах варення з цього фрукта, звісно, є. Але воно коштує не копійки. У «Варусі» за банку сливового повидла об’ємом 600 г готуйте 68 грн 60 коп. Тобто якщо купувати фрукти, варити з них повидло чи варення не дуже вигідно. А ось якщо вирощувати самому – інша справа.
Банки треба брати б/у
Ще один пункт витрат під час консервації – банки та кришки. Їх можна купити у господарчих магазинах або в інтернеті. Банка на 0,5 літра коштує біля 20 грн, 1 літр – 25–30 грн, 3 літра – 55–80 грн.
Але на базарі або на ОЛХ можна знайти такі, що вже були використані значно дешевше. Там за півлітрову тару просять 12 грн, літрову – 20 грн, трилітрову – 30 –35 грн. Щодо кришок, на них ціна коливається від 115 до 160 грн за 50 штук у різних магазинах. Дуже різняться ціни на ключі для консервування. У «Епіцентрі» є за 355 грн, а в інтернеті можна замовити за 125 грн. Звісно, вони скоріш за все, різні не тільки за ціною, а й за якістю.
Дніпрянка Вікторія Ковальова під час війни евакуювалась до Рівного. Там їй дуже захотілось зайнятись консервацією. Але ціни на те, що потрібно для цього процесу, вразили жінку.
— Дніпровські банки я залишила при переїзді, — розповідає Вікторія на своїй сторінці у «Фейсбук». — А тепер настав час гніздитись. Рівне. Ринок. Огірки по 12 грн за кілограм, а банка – 25 грн, ще й бита. На всьому базарі лише одне місце, де продають цілі. Трилітрова – 70 грн. Ви «чокнулися», чи що? Торік в олів’є і розсольнику у мене найдорожчими були базарні квашені огірки. Цьогоріч не впевнена, що інвестиція в банки — це нормальне вкладення. Навіть за найменшого переміщення ми поїдемо, а банки залишуться. Для кого їх продають по 70 грн? Для переселенців, які готові скупити всі огірки на базарі, бо скучили за самим процесом і за своїми банками теж. Хоча рівненські безхатьки можуть легесенько назбирати ті банки на помийках. Дивина…
Падати від втоми необов’язково
Багато хто з господарок не хоче братись за консервацію, бо вважають, що це буде відбуватись дуже довго. Жінкам шкода часу та сил. Своїм досвідом щодо того, яким чином пришвидшити цей процес, у фейсбуці ділиться дніпровська журналістка та письменниця Наталія Рекуненко.
— Цього літа дещо відкрила чи зрозуміла для себе про консервування, пише вона. — Збираєш за кілька днів вагани овочів, кілька годин їх миєш, ріжеш; миєш і стерилізуєш баночки, накладаєш овочі, готуєш розсіл, заливаєш, стерилізуєш у великій каструлі, закатуєш — і на це йде пів дня точно. До такого процесу я звикла з дитинства (звісно, у дитинстві не я робила це ВСЕ, але частина була моєю справою. “Поки я прийду з роботи, збери і перемий огірки (помідори) та банки”, — таке я часто чула від мами влітку. У дорослому віці я сама консервувала тільки варення і трохи томатного соку, а решту закруток робила мама (коли бувала у цей час у Токмаці, допомагала їй). І так тривало до минулого літа. У нашому токмацькому погребі зберігалося чимало консервації, але ж її звідти не привезеш, тому треба було ставати остаточно дорослою і самій консервувати по повній програмі. Окупанти, які оселилися у нашому будинку, напевно, уже й поїли мамині закрутки…
І минулого літа я робила все за звичною схемою: великими партіями і з великою втомою. А зараз виявила, що можна не вчиняти трудових подвигів, а закатувати по 6—4–3 і навіть по 2 баночки огірків і кабачків за раз. З рецептами без стерилізації це забирає небагато часу та енергії, а результат, якщо повторювати цю процедуру через день-два, наприкінці літа, гадаю, буде той самий. Раптом це моє “відкриття” знадобиться і вам.
Тож чи робити закрутки на зиму або, якщо захочеться солоненького або солоденького, просто піти до магазину та купити, вирішувати вам. У будь-якому випадку, економія від консервування дійсно є, особливо якщо не купувати овочі та фрукти, а вирощувати їх на власній ділянці.
Автор Юліанна Кокошко
Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра
Позначки: Головне