Skip to content

Найкращі ідеї приходять у декреті: як дніпрянка виграла міні-грант та відкрила кафе

Новини Дніпра: Як дніпрянка виграла міні-грант та відкрила кафе

Злі язики кажуть, що майбутні мами розпорошені, забудькуваті, мрійливі і не дуже кмітливі. Мовляв, ніяка думка, що чогось коштує, не відвідає вагітні мізки. Дніпрянка Ірина Камбур продемонструвала, що все це міфи, які не мають нічого спільного з дійсністю. Щаслива ідея спробувати себе в бізнесі спала їй на думку саме в декреті. Подала заявку, виграла міні-грант. Все вийшло!

Журналісти «Наше місто» зустрілися з бізнесвумен, а також дізнались у чиновників наскільки складно зараз виграти державну підтримку та стати підприємцем.

Любов до кави надихає

Ірина – випускниця фізтеху ДНУ. Бізнесом раніше не займалася

– Все почалося 2021-го, коли я була вагітна, – розповідає дівчина. – Гуляла та випадково потрапила на екскурсію до центру сучасного мистецтва. Там дізналася про нову спеціальність у арт коледжі – менеджмент соціокультурної діяльності. Подумала трохи і вирішила піти повчитися. Нехай мій декрет стане цікавим та пізнавальним!

Під час навчання у коледжі Ірина почула про можливість представити бізнес-план та отримати грант.

– Зацікавилася! – Розповідає вона. – Але тут почалася велика війна, і я ненадовго поїхала до Німеччини. То справді був важкий період. Одна із дитиною. Жила в добрій сім’ї, де мені всі допомагали та співчували. Але все ж таки психіка здавала. Тягнуло додому. Через три місяці повернулася до України, де дізналася, що держава дає гранти на розвиток власної справи. Вирішила подати заявку.

Порадившись із чоловіком, Ірина Камбур вирішила відкрити кафе. Чому саме кафе, а не, наприклад, салон краси?

– Дуже давно мріяла про маленьку кав’ярню, – усміхається бізнес-леді. – Сама обожнюю каву. Це моє велике кохання! Коли затвердили грант, дуже швидко визначилась із місцем. Не минуло й двох тижнів, як ріелтор запропонував невелике приміщення на вулиці Мосаковського. Зайшли із чоловіком, подивилися. Все влаштувало!

Зрозуміло, щоб отримати ці затишні 30 квадратів у студентському районі потрібно було уявити докладний бізнес-план.

– Щоб отримати грант, необхідно грамотно і реалістично поставити цілі, деталізувати бюджет, який покаже, як використовуватиметься надане фінансування, – констатує Ірина. – Дізналася про державну програму «єРобота», її можна знайти у додатку «Дія», подала заявку. Особливу увагу приділила прорахунку податків за ФОП та співробітників. Взагалі грант — це чудова нагода для старту власної справи, створення робочих місць та підтримка економіки країни. Мені пощастило – мої розрахунки виявилися переконливими.

Головне – все правильно розрахувати

Виняткові скрупульозність і розважливість дуже допомогли претендентці на грант при складанні заявки.

– Я велику увагу приділяла деталям, – розповідає Ірина. – Прораховувала, де та в кого купити обладнання, де замовити меблі. Цікавилася, де і за якою ціною купувати каву. Майбутні придбання прив’язувала до курсу долара. Дуже важливо зважити  вартість оренди приміщення. За умовами гранту я маю взяти на роботу двох осіб та виплачувати за них податок.

Бізнес-леді ознайомила журналіста «НМ» з деякими подробицями свого бізнес-плану.

– При поданні заявки на грант є таблиця витрат, в якій треба написати розрахунок податків поквартально, – пояснює співрозмовниця. – У результаті я плачу: ЄСВ за ФОП (тобто за себе) 4422 грн (1474,00 грн міс.) за квартал. Ще необхідно сплатити єдиний податок, який становить квартал 4020 грн. Мені потрібно також заплатити ЄСВ за працівників – 1870 грн за одного працівника на місяць.

Коли заявку схвалили, в останній день 2022 року 250 тисяч грантових гривень зайшли на карту Ірини Камбур, після чого вона вирушила у вільне бізнес-плавання.

Господиня креативного кафе замислюється про новий грант

Нове кафе отримало назву «22» – символічна точка відліку після фатальної трагічної дати 2022-го. До облаштування крихітного приміщення господиня підійшла з великою вигадкою. Екзотичні рослини, оригінальний декор з колібрі, що пурхають, навіть картина, написана самою Іриною.

– У будь-якому бізнесі дуже важливий персонал, – вважає дніпрянка. – Це щонайменше половина успіху. Не одразу вдалося підібрати наших людей. Але тепер все чудово. У нас працюють дві особи. Претензій до них – жодних.

Ірина не цурається прибиратися в кав’ярні сама: вважає, що там, де жінка прибирає, залишається її енергетика.

  Сьогодні кафе «22» успішно працює. А Ірина Камбур уже думає про новий грант.

– Хочу працювати в Україні! – каже вона. – Грантові пропозиції дали мені натхнення Зараз разом із одним художником планую взяти участь у проекті Українського культурного фонду зі створення патріотичного муралу «Діти війни».

Відкрити свою справу може кожен

Думаєте, історія Ірини рідкісний виняток? Зовсім ні! Скористатися державною грантовою програмою може будь-який ініціативний дніпрянин.

– Проект включає 6 грантових програм, – розповідає Тетяна Янушкевич, начальник інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міськради. — Зокрема, дніпряни зможуть отримати:

  – мікрогранти для створення власного бізнесу;

– гранти у розвиток переробного підприємства;

– державне фінансування закладення саду;

  – засоби для розвитку тепличного господарства;

– грант на реалізацію стартапу, у тому числі у сфері ІТ;

– кошти на навчання ІТ-спеціальностям.

Отримати гроші на старт або масштабування власного бізнесу від держави може будь-який підприємець віком від 18 до 65 років, який має зареєстровану юридичну особу або ФОП.

Рулять кондитерські, пекарні та СТО

Різноманітність грантівських напрямів вражає. І все-таки є найпопулярнішими.

– Найпопулярніші сфери, в яких працюватимуть власники грантів у Дніпрі, – кондитерські, пекарні та СТО, салони краси та медичні кабінети, освітні центри, швейне виробництво, торгівля, – зазначає начальник інспекції з питань праці та зайнятості населення. — Один із показових прикладів успішної роботи підприємців після отримання державного гранту – робота Ганни Ольшанської, власниці бренду одягу ANKA clothing.

Підприємець через війну втратила свій бізнес та рідний будинок на Луганщині і, отримавши грант від держави, наполегливо почала працювати і знову відкрила бізнес у Дніпрі – фактично з нуля.

На початку повномасштабного вторгнення рашисти знищили два цехи бренду Анни Ольшанської у Кремінній та Сєвєродонецьку. Після невеликої перерви Ганна наважилася заново запустити справу свого життя. Вона вперше подала заяву на грант, виграла його та відновила виробництво у Дніпрі. Для розвитку бізнесу коштом мікрогранта придбала все обладнання та матеріали для мініцеху. Справа пішла!

20 хвилин – на заявку на грант

Звичайно, тим, хто ніколи не займався підприємництвом, спочатку важко розібратися у нюансах та особливостях бізнесу. Мріє людина, наприклад, відкрити своє кафе. Спить і бачить, як відвідувачі юрмляться біля його чудового закладу. Лише з чого почати? Як все врахувати та прорахувати бізнес-план?

— Не бійтеся! – радить Тетяна Янушкевич. – Насамперед треба визначатися, чим хочете займатися. Може, наприклад, людина давно хотіла працювати у теплиці, знає як її обладнати, кого найняти у працівники. Основна вимога – розробити реалістичний та ефективний бізнес-план. У ньому слід приділити особливу увагу прибутковій та видатковій частині бізнесу: їхня невідповідність – найпоширеніша помилка. За потреби можна звернутися за консультацією до працівників Ощадбанку. Також варто ознайомитись із зразком бізнес-плану, розміщеним на порталі «Дія». До речі, бізнес-план під час отримання гранту «єРобота» можна подавати повторно, проаналізувавши помилки у попередньому документі.

Подання заявки займає до 20 хвилин через портал «Дія» https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu.

Додаткову інформацію можна отримати, надіславши запит на пошту work@dniprorada. gov.ua.

Завдяки урядовим програмам «єРобота» понад 6 000 українців вже отримали грант і створили близько 14 000 нових робочих місць.

Наші підприємці-початківці подають приклад всій країні. За кількістю освоєних мікрогрантів дніпряни поступаються лише Києву. У Дніпрі подали заявки на гранти вже понад тисячу людей. Кошти отримали близько 300 підприємців.

Автор Олександр РАЗУМНИЙ, фото Євгена ТАРАСОВА. 

Категорія: Важливо, Відео, Інтерв'ю, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: