Skip to content

Заборона на айкоси й електронні цигарки в Україні: скільки ще їх будуть продавати

З 11 липня в Україні забороняють виробництво, гуртову і роздрібну торгівлю, імпорт для реалізації на території України е-сигарет, а також тютюну для самокруток зі смако-ароматичними добавками.

Про це повідомляє «Наше Місто» з посиланням на Держпродспоживслужбу.

11 липня 2023 року набуває чинності закон №1978 «Про внесення змін до деяких законів України про охорону здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», який парламентарії ухвалили наприкінці 2021 року. 

Що зміниться

  • заборонять рекламу та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;
  • встановлять штраф за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а в разі повторного протягом року порушення – 10 200 грн;
  • заборонять продаж ароматизованих сигарет;
  • вводиться відповідальність щодо заборони куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних цигарок.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі. В Україні ця цифра становить близько 130 тисяч осіб.

 «Головними цілями законопроєкту є забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді, від паління, що сприятиме зменшенню захворюваності та передчасної смертності від неінфекційних хвороб, зокрема захворювань, спричинених вживанням тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин», — йдеться в тексті пояснювальної записки.

Держпродспоживслужба наголосила, що тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, введені в обіг до набрання чинності відповідними положеннями цього Закону, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: